Află cât de multe utilizări pentru coaja de lămâie sunt recomandate de diverse gospodine care o folosesc și în casă, și în jurul gospodăriei, în diverse situații în care au nevoie de o soluție ecologică și simplă.

Cele mai multe utilizări pentru coaja de lămâie sunt în bucătărie, la prepararea dulciurilor de casă, la diverse sosuri și aluaturi, pentru parfumul ei deosebit și pentru culoare. Multe gospodine pregătesc coaja de lămâie la borcan cu zahăr sau coaja de lămâie deshidratată pe care o folosesc în preparate culinare și infuzii aromate.

Ține cont de faptul că, pentru diverse mâncăruri și dulciuri, trebuie să folosești neapărat coajă de la lămâi bio, care nu au fost tratate cu pesticide. Pentru celelalte utilizări în casă, poți folosi coaja de la orice lămâie pe care o cumperi din piață sau din supermarket.

Diverse utilizări pentru coaja de lămâie

1. Parfum proaspăt în frigider

Știm cât de neplăcut este să se acumuleze mirosuri de la diverse preparate ținute în frigider. Friptura cu usturoi, tocănița cu ceapă, murăturile, peștele au mirosurile lor specifice. Singura soluție este să acoperi recipientele cu mâncare cu folie alimentară, pentru a împiedica mirosurile să se amestece în mod neplăcut.

Rade coaja de la o lămâie și pune-o într-un pahar sau într-un bol mic în frigider pe raftul de sus. Lămâia va lăsa un parfum discret în frigider și va ameliora mirosurile amestecate de mâncare.

2. Mirosuri apetisante în bucătărie

Ori de câte ori gătești cu ceapă și usturoi știm că mirosul acestor legume persistă ore întregi în bucătărie, chiar dacă ai o hotă foarte bună. Dacă te deranjează mirosul de mâncare persistent din bucătărie, după ce gătești, pune la fiert într-un ibric mai multe bucăți de coajă de lămâie, cuișoare și esență de vanilie.

Lasă apa să dea în clocot și să elibereze vaporii parfumați. Bucătăria și casa se vor umple de aroma dulce și parfumată a vaniliei și a lămâilor, iar mirosul de ceapă va dispărea.

3. Curăță petele de pe vasele din inox

cu ce cureți ușor obiectele din inox din bucătărie

Pune o ceașcă de apă și câteva coji de lămâie în ibricul de inox care a căpătat pete maronii. Lasă apa să dea în clocot un minut apoi așteaptă să se răcească. Când soluția s-a răcit, folosește un burete abraziv să freci petele de pe ibric și din interiorul lui cu infuzia din coajă de lămâie. Folosește și un parf de curățat de bună calitate!

Acizii din coaja de lămâie înmoaie bine depunerile de pe ibric și petele vor fi mult mai ușor de curățat. Dacă nu obții un rezultat satisfăcător, repetă operația și vei vedea că petele dispar, iar ibricul tău arată ca nou!  

4. Curăță cuptorul cu microunde

Dacă resturile de alimente s-au întărit pe pereții cuptorului cu microunde, pune un bol cu multă apă și coaja de la o lămâie înăuntru și setează timpul la 5 minute. Apa va da în clocot, iar aburii încărcați de uleiuri volatile și acizi din coaja de lămâie vor înmuia rapid grăsimea și petele de mâncare. Este una dintre cele mai simple și rapide utilizări pentru coaja de lămâie în bucătărie, dacă folosești frecvent cuptorul cu microunde.

După ce petele de mâncare sunt bine înmuiate, este suficient să le cureți cu un burete și cu o soluție din apă caldă și detergent de vase. Cuptorul tău va arăta impecabil!

5. Înlătură grăsimea

Tocate mărunt și amestecate cu oțet alb, cojile de lămâie vor îndepărta petele de grăsime din cuptor, din frigider sau din dulapurile din bucătărie. Pregătește infuzia folosind cojile de la 2 , 3 lămâi pe care le mărunțești și le pui într-un borcan de sticlă. Acoperă apoi cojile de lămâi cu oțet din vin alb și așteaptă câteva zile să fie macerate.

Apoi, cu această soluție poți înmuia petele de grăsime de pe faianța din bucătărie, de pe aragaz, din cuptor, de pe diverse vase și tacâmuri. Acizii din lămâie și din oțet curăță grăsimea foarte ușor!

6. Redă luciul obiectelor cromate

După ce ai stors o lămâie pentru limonadă sau pentru ceai, folosește feliile de lămâie cu tot cu coajă să lustruiești bateriile cromate de la baie și din bucătărie.

Înainte, însă, trebuie să le cureți de depunerile de calcar. La final, vor arăta ca noi! Și obiectele din cupru sau din oțel își vor recăpăta luciul inițial, dacă le freci cu coji de lămâie peste care ai presărat sare.

7. Lustruiește tacâmurile

Cojile de lămâie, presărate cu sare sau cu bicarbonat de sodiu, sunt bune să cureți lamele cuțitelor, tacâmurile din inox și argintăria din casă. De cele mai multe ori lingurile și furculițele lucioase din inox de calitate rămân pătate de la sărurile din apă, dacă nu le lustruiești cu o lavetă imediat.

Dacă petele sunt mai vechi, folosește coaja de lămâie și apoi lustruiește cu un șervet de hârtie. Tacâmurile vor fi dinnou strălucitoare!

8. Igienizează tocătoarele și ustensilele din lemn

cum sa cureti tocătoarele din lemn

Ustensilele din lemn sunt populare în bucătărie, mai ales cele din lemn de bambus sau din lemn alb de plop, cu un aspect deosebit. Dar după câteva săptămâni, tacâmurile și tocătoarele din lemn încep să se păteze de la roșii, verdețuri sau condimente puternic colorate.

Pentru a le igieniza și pentru a păstra un aspect plăcut, este bine să le cureți temeinic folosind coaja de lămâie presărată cu bicarbonat de sodiu. Este una dintre cele mai bune utilizări pentru coaja de lămâie în bucătărie, iar ustensilele din lemn se vor păstra mult mai curate vreme îndelungată.

9. Împrospătează aerul din casă

Folosește coaja de la mai multe lămâi să parfumezi locuința, debaralele sau dulapurile în care persistă un miros de aer stătut. Este suficient să ții cojile câteva zile într-un bol uscat, în camera sau prin dulapuri și te vei bucura de parfumul lor.

După ce se usucă și parfumul piere, pune cojile deshidratate într-un borcănel cu oțet și folosește-le pentru a curăța bucătăria.

10. Păstrează zahărul brun fin

sarea și zahărul în mâncare

Zahărul brun are tendința să atragă mai multă umezeală din atmosferă, decât zahărul alb, deoarece are un procent mai ridicat de fibre. De aceea, în câteva zile în bucătărie, unde este multă umezeală, zahărul brun începe să se solidifice.

Dar poți pune în borcanul în care îl păstrezi câteva felii subțiri de coajă de lămâie care atrage umezeala, iar zahărul brun va rămâne fin mai multă vreme. Este una dintre cele mai bune utilizări pentru coaja de lămâie care adaugă și un parfum delicat la zahărul brun.

11. Împiedică oxidarea legumelor

Dacă trebuie să cureți mai mulți cartofi și să îi păstrezi câteva ore înainte de a-i găti, pune-i într-un bol cu apă rece și coji de lămâie. Astfel, cartofii vor rămâne albi și frumoși, fără să se oxideze.

12. Ține departe animalele de florile din grădină

Dacă ai pisici sau câini zburdalnici prin curte care îți revășesc straturile cu flori în fiecare vară, există o soluție ingenioasă cu lămâi. Mărunțește coaja de la mai multe lămâi, amestec-o cu zaț de cafea și presară acest amestec în jurul straturilor cu flori. Trebuie să pui acest amestec aproape săptămânal printre flori.

Parfumul de lămâie și cafea nu este pe placul pisicilor sau al câinilor care vor evita acele locuri. Iar plantele vor avea de câștigat din sărurile pe care le eliberează coaja de lămâie și zațul de cafea în sol.