Gurmanzii și amatorii de specialități culinare trebuie să poposească pe la cherhanalele de pe litoral și să guste din diverse specii de pești din Marea Neagră. Dacă la multe restaurante din Constanța sau din Mangalia abundă somonul, iar tonetele de pe stradă vând șprot pe post de hamsie, la o cherhana autentică, unde se aduce pește proaspăt pescuit dimineața devreme, vei găsi diverse specii din Marea Neagră foarte gustoase.

Iată și un top al celor mai populari pești din Marea Neagră, cu o carne albă, rozalie sau ușor brună, dulce și foarte aromată. Pe lângă peștii prezentați mai jos, trebuie să menționăm și scrumbia albastră și sardeaua, două specii foarte diferite, dar apreciate de gurmanzi.

Top 10 pești din Marea Neagră

1. Chefalul sau labanul

Este cunoscut drept un pește cu o carne albă foarte fină, care se servește de obicei pregătit la tavă cu sosuri fine și garnituri de legume. Este foarte apreciat de cunoscători și amatori deopotrivă pentru gustul fraged și dulceag. Corpul acestui pește este alungit, gros, capul mare, comprimat dorso-ventral. Dintre chefali, labanul crește cel mai mare ca talie, in mod obișnuit măsoară 25 – 30 cm și 1,5 – 2 kg. În Marea Neagră, cu totul excepțional, atinge lungimea de 60-65 cm și greutatea de 3-3,5 kg.

2. Calcanul

Un alt pește foarte cunoscut și popular în cherhanalele de pe litoral, calcanul este apreciat pentru carnea lui albă și dulce. Este un pește suculent, care se pregătește deopotrivă la tavă sau pe grătar și se servește cu sosuri mai picante.

Calcanul are un cap de forma ovală sau mai bine zis romboidala și este foarte plat. Lungimea obișnuită este de 60-70 cm, rar un metru, iar greutatea de 6 – 7 kg, rar 10 kg. Crește relativ încet: după 10 ani atinge lungimea de 55 cm și greutatea de 3,5 kg.

3. Hamsiile

platou cu hamsii argintii

Hamsiile curățate bine de cap și intestine sunt delicioase prăjite cu sare și puțin usturoi. În sezonul cald, hamsiile se găsesc la tot pasul, dar trebuie să fii atent să nu le confunzi cu șprotul prăjit. Există câteva diferențe importante între hamsii și șprot, în primul rând de lungime. Hamsiile sunt mai mari și mai lungi decât șprotul și mai scumpe.  

4. Șprotul

Este un pește mic, care abia atinge 15 cm lungime. Are corpul comprimat lateral și o gură mică, orientată ușor în sus. Șprotul se spală bine, să sărează și se prăjește în baie de ulei. El nu se curăță de cap și nici nu are gust amărui ca hamsiile, dacă nu sunt curățate. Șprotul este abundent în Marea Neagră și se găsește peste tot la tonetele de pe litoral.

5. Guvidul de mare

Guvidul este cunoscut pentru carnea lui dulce și cu aromă delicată de mare. El se consumă îndeosebi pregătit la grătar, prăjit în crustă de sare sau marinat. Are un corp aproape cilindric în partea anterioară și aplatizat în partea posterioară. Lungimea obisnuita este de 20 cm, dar atinge și 24 cm.

6. Stavridul

Puțin mai voluminos decât guvidul, stavridul se numără și el printre cei mai populari pești din Marea Neagră. Este apreciat de cunoscători pentru carnea lui fragedă și aromată. Stavridul are un gust foarte apropiat de cel al guvidului și ambele specii sunt delicioase pregătite la grătar cu saramură picantă, cu sare afumată și usturoi.

Stavridul este un pește pelagic, care trăiește în bancuri masive. Este un pește migrator, care iernează în Marea Marmara și în regiunea Bosforului, apărând în zona litoralului nostru în bancuri mari în aprilie-mai, unde stă până toamna. În Marea Neagra greutatea medie a stavridului este de 80 – 120 g, rar atinge 200 – 500 g.

7. Barbunul

În cazul în care vezi în meniul cherhanalei barbun, merită să îl guști. Este un pește cu o carne fină, ușor mai grasă și de culoare rozalie. Este foarte gustos și are o aromă specifică. Se pregătește de obicei la grătar sau la cuptor la tavă.

Este un peste cu o largã rãspândire, întâlnindu-se în apele Mãrii Negre, Mãrii Mediterane si ale Oceanului Atlantic. Pește de fund, el este caracterizat printr-un corp berbecat si prin prezența sub falca inferioarã a douã mustãti lungi.

8. Tonul de Marea Neagră sau Pălămida

Are o carne albă și foarte gustoasă, asemănătoare cu tonul de ocean, dar este mai aromat. Tonul de Marea Neagră este un deliciu pentru cunoscători și este foarte căutat pe litoral. Nu trebuie gătit prea mult. Fileurile de ton sunt mult mai gustoase dacă sunt pregătite la cuptor câteva minute pe fiecare parte.

9. Bibanul de Marea Neagră

Cunoscut sub numele de lup de mare, bibanul este o delicatesă și costă puțin mai mult decât alți pești din Marea Neagră. Lupul de mare are lungimea de 60-80 cm, rar atingand 1 metru. Are corpul mai mult sau mai putin cilindric, alungit, cu solzi potrivit de mari, aspri pe corp si netezi pe ceafa si obraji. 

10. Zărganul sau țiparul de mare

Este un pește lung și subțire, aproape ca un șarpe, și are un bot alungit și ușor ascuțit. Falca de jos este mai lungă decât cea de sus. Este un pește răpitor, cu o carne aromată și gustoasă, foarte apreciată de cunoscători.

foto: wikipedia.org