Cele mai bune fructe pentru gastrită sunt afinele. În multe topuri realizate de medicii nutriționiști, afinele sunt pe primul loc. Sunt fructe ușor de tolerat de către persoanele care suferă de stomac, de către cele care au arsuri gastrice, reflux gastric și chiar ulcer.
În plus, afinele se numără printre cele mai bune fructe pentru imunitate, pentru inimă și creier, pentru ficat și stomac, iar consumul regulat de afine ne protejează de apariția cancerului și prelungește sănătatea și tinerețea tuturor organelor și țesuturilor, datorită concentrațiilor mari de antioxidanți și polifenoli.
Ce alimente sunt indicate pentru gastrită
Gastrita sau inflamația dureroasă a mucoasei stomacului poate avea cauze diverse de la bacterii greu de tratat precum Helicobacter, la diverși paraziți și ciuperci care colonizează stomacul, tratamentul cu anumite medicamente acide, consumul frecvent de alimente prea sărate, acide și picante, consumul crescut de cafea și alcool.
În general, persoanele care suferă de gastrită trebuie să evite alimentele acide. Cele mai bune alimente pentru ei sunt cele preparate dietetic, fierte sau coapte la cuptor cu sosuri alcaline. Aceste persoane trebuie să evite fructele acide, fructele foarte dulci, dar au și ele o listă cu fructe pentru gastrită recomandate de nutriționiști și medici.
Top 10 fructe pentru gastrită
- Afinele
Afinele pot fi consumate fără griji de către persoanele care au gastrită, ba chiar sunt recomandate atât în stare crudă, cât și fierte sub formă de gem la care trebuie adăugat foarte puțin zahăr.
Afinele sunt excelente pentru organism, sunt foarte bogate în nutrienți valoroși, în vitamina C, vitamina K, polifenoli, resveratrol, antocianine, quercitină, acid folic, pectine, fier, calciu, magneziu, potasiu. Datorită nutrienților complecși pe care le conțin, afinele sunt considerate superfructe și sunt recomandate inclusiv persoanelor care suferă de stomac.
2. Merele
Caută mere mai puțin zemoase și dulci. Acestea sunt cele mai bune pentru gastrită și dureri de stomac. Le poți consuma crude în cantități mici sau fierte în compot, fără să adaugi zahăr. Merele sunt bogate în săruri minerale, vitaminele din grupul B, vitamina A, acizi polifenolici, acid folic și quercitină.
Merele mai puțin dulci sunt recomandate atât pentru problemele stomacului, cât și persoanelor care au glicemia crescută. Sunt fructe accesibile și foarte sănătoase, care susțin imunitatea și rezistența organismului în fața unor afecțiuni grave de inimă, de rinichi și chiar în fața cancerului.
3. Perele
Parfumate, dulci și catifelate, perele sunt alcaline și sunt bune fructe pentru gastrită. Perele conțin vitaminele B1, B2, B3, A și C și fibre care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Aceste substanțe nutritive previn problemele digestive și sunt necesare pentru un sistem nervos perfect funcțional.
4. Căpșunele
Consumă căpșune bine coapte în sezonul cald. Căpșunele sunt bogate în vitamina C, în quercitină, resveratrol și betacaroten. Sucul lor și fibrele pe care le conțin ajută la o bună digestie, mai ales dacă sunt consumate la o jumătate de oră după masă sau ca gustare între mesele principale ale zilei. De asemenea, căpșunele sunt diuretice și ajută organismul să elimine mai repede substanțele nefolositoare.
5. Cireșele
Cireșele de mai și de iunie, mari, dulci și zemoase, sunt recomandate persoanelor care au gastrită în cantități moderate. Sucul lor are efect alcalin asupra mucoasei stomacului și sunt fructe foarte bogate în vitamine, în magneziu și potasiu. Cireșele sunt excelente pentru inimă, pentru imunitate și pentru fortificarea organismului în perioadele de convalescență. În plus, cireșele au proprietăți antiinflamatoare și sunt recomandate mai ales persoanelor care au probleme de sănătate, probleme cu stomacul, viroze și infecții.
6. Dovleacul
Se știe că o porție de dovleac copt în cuptor, fără adaos de zahăr, este excelent pentru durerile de stomac. El calmează gastrita, reduce aciditatea și inflamația mucoasei. Dovleacul copt este bogat în betacaroten, acizi esențiali, săruri minerale și mai ales fibre care calmează iritația și inflamația stomacului, oprind totodată și procesul de balonare specific.
7. Bananele
Caută banane bine coapte, eventual din culturi bio, care să nu fie stropite cu pesticide. Pulpa dulce și alcalină a bananelor, precum și procentul ridicat de fibre ajută în cazul în care suferi de gastrită. Bananele se numără printre fructele cele mai sigure pe care le pot consuma persoanele care au probleme cu stomacul.
Bananele stimulează producția de mucus care protejează de arsuri și au efect laxativ. În plus, ele conțin un procent mai ridicat de zinc, un mineral important în procesele celulare și esențial pentru sănătatea pielii. Consumă banane bine coapte și ai grijă să le eviți pe cele verzi!
8. Piersicile
Lunile august și septembrie sunt lunile în care putem consuma în voie piersici bine coapte. Chiar dacă sunt zemoase și dulci, ele sunt tolerate de persoanele care au probleme cu stomacul. Piersicile sunt bogate în vitamina C, vitamina A, vitamina E, potasiu, fosfor și magneziu.
Piersicile sunt fructe pentru gastrită, sunt ușor de digerat, au un ușor efect laxativ, iar fibrele lor ajută stomacul să elimine mult mai rapid substanțele de care nu are nevoie.
9. Papaya
Este unul dintre cele mai bune fructe exotice pentru gastrită. Papaya conține vitaminele B1, B2, A și C, magneziu, fier, sulf și potasiu și are fibre care ajută la eliminarea rapidă a bolului alimentar. Dacă ai probleme cu stomacul și ești tentată să consumi papaya, acest fruct are o aromă deosebită și te va cuceri cu gustul lui delicat. Dar ține cont de faptul că trebuie să fie bine copt și din culturi bio, fără pesticide.
10. Pepenele galben
Suculent și totodată bogat în fibre care ajută digestia, pepenele galben poate fi consumat între mese de către persoanele care suferă de gastrită. Medicii îl recomandă și cu o jumătate de oră înainte de masa principală, deoarece are darul de a calma iritația și inflamația stomacului.
Pepenele galben este bogat în fibre, în vitamina A și betacaroten, în polifenoli, calciu și fosfor. Pulpa lui suculentă stimulează digestia, previne balonarea și inflamația dureroasă a stomacului.
Ce fructe să eviți când suferi de gastrită
În primul rând, este bine să eviți alimentele prea picante și prea dulci. Zahărul trebuie redus la minimum și poți apela la diverse remedii naturale pentru gastrită, deoarece au un efect rapid și eficient. Pe lângă alimentele greu de digerat, prăjituri și înghețate, iată și fructele pe care trebuie să le eviți:
- Citricele: portocale, mandarine, clementine, pomelo, grepfruit
- Kiwi
- Struguri
- Pepene roșu
- Ananasul
- Smochinele
- Fructele deshidratate
- Fructele uscate: nuci, alune, migdale