Ține minte că perna potrivită pentru tine este cea care sprijină capul și umerii totodată, dar ține coloana dreaptă toată noaptea. O pernă prea moale, o pernă prea subțire sau prea mică nu te va ajuta să te odihnești bine. Dar perna care susține coloana previne multe dureri și afecțiuni care te pot afecta în timp și mai ales rigiditatea pe care o resimți dimineața, dacă dormi cu spatele și ceafa strâmbe.

Perna potrivită pentru tine și poziția ta de somn

Dacă obișnuiești să dormi pe spate, trebuie să ai o saltea fermă și o pernă cu o duritate medie, să susțină coloana. Este indicată chiar o pernă cu marginea de sub ceafă mai lată.

Dacă dormi într-o parte, de preferat pe stânga, este recomandată o pernă mai tare sau mai plină, care să umple spațiul dintre ureche și umăr.

Dacă dormi pe burtă, deși nu este recomandat, trebuie să ai o pernă moale, puțin înaltă sau chiar să dormi fără pernă.

De asemenea, sunt indicate pernele mici și puțin înalte pe care să le pui fie sub burtă, dacă dormi cu fața în jos, fie sub spate în dreptul mijlocului, dacă dormi cu fața în sus.

Din ce trebuie să fie materialul pernei

Dacă alegi o pernă din fibre sintetice, caută materiale făcute din microfibre. Acestea sunt foarte moi și fine, absorb umiditatea și se usucă mult mai repede decât fibrele sintetice obișnuite sau bumbacul obișnuit. Aceste perne pot fi spălate la mașină cu detergent lichid și se usucă rapid.

Singurul dezavantaj este că pernele îmbrăcate în materiale sintetice au o viață mai scurtă și se recomandă schimbarea lor la 2 – 3 ani.

Dacă alegi o pernă din puf și pene, îmbrăcată în bumbac, caută o pernă cu o umplutură densă, de calitate. De asemenea, fața de bumbac este bine să fie de cea mai bună calitate, bumbac satinat sau bumbac în combinație cu lycra. Se recomandă să îmbraci aceste perne din puf cu două rânduri de fețe și să le speli frecvent, la 10 – 14 zile.

Pernele cu puf și pene nu se spală la mașină și trebuie să le păstrezi curate și protejate. În schimb, ele au o durată de viață mai mare, de aproape 10 ani, dacă nu le pătezi și dacă puful din interior nu începe să miroasă.

Ce alte perne mai găsești pe piață

Perne cu umplutură din fibră de bambus ideale pentru persoanele care transpiră mult.

Pernele cu umplutură de lână, călduroase și bune să susțină ceafa și coloana.

Pernele cu spumă de memorie iau forma corpului, dar cu timpul se tasează și trebuie schimbate des. Nu sunt recomandate persoanelor care au somnul agitat și își schimbă poziția des.

Pernele din latex absorb mai bine umiditatea decât spuma cu memorie, dar sunt mai rigide și nu se mulează după forma corpului.

sursa foto: 123rf.com