Când ajungi într-un magazin Apicola unde vezi miere de salcâm, miere de tei, miere de rapiță, miere de mană, miere de brad și multe alte soiuri, ba chiar și tipuri de miere exotică cum este mierea de manuka, este foarte greu să te hotărăști ce să cumperi. Ideal ar fi să le încerci pe toate!

Mierea de salcâm

Foarte deschisă la culoare și cu o consistență mai lichidă, mierea de salcâm are un parfum deosebit, este destul de rară și destul de scumpă. Ea este recomandată în răceli și gripe, pentru gâtul iritat, dar și în zilele în care suferi de dureri de stomac. Are un gust deosebit de plăcut și este iubită și de copii.

Mierea de tei

Puțin mai aurie decât mierea de salcâm, mierea de tei o întrece în parfum. Are, poate, cel mai bogat parfum dintre toate tipurile de miere care se fac la noi în țară. Este indicată în tot felul de probleme digestive, probleme renale și în afecțiunile urinare. Dar calitatea ei de preț ține de proprietățile deosebite ale polenului de tei. Mierea de tei are efect relaxant, calmant, poate fi consumată seara pentru un somn mai bun și are chiar proprietăți afrodiziace.

Mierea de flori de câmp sau fâneață

Este o miere bogată, cu o nuanță aurie-roșcată, mai consistentă decât mierea de tei și mult mai dulce. Are acțiune antiinflamatoare și antimicrobiană. Este recomandată în stările de convalescență, în perioadele de creștere la adolescenți sau în perioadele mai stresante.

Mierea de brad

Este o miere foarte rară și cu greu se găsește miere culeasă doar din pădurea de conifere. De obicei, este îndoită cu miere polifloră. Mierea de brad este recomandată celor care suferă de afecțiuni respiratorii și pulmonare, deoarece are efect calmant, expectorant și antiinflamator. Dacă se consumă cu tot cu fagure, are efect bronhodilatator.

Mierea de mană

Multă lume o confundă cu mierea de conifere, dar este de fapt culeasă de albine din rășinile și sucurile dulci de la fag, stejar și frasin. Mierea de mană se poate face doar primăvara devreme, când albinele nu prea au multe flori lângă pădure și nu găsesc suficient polen. Este o miere maronie negricioasă, cu un gust amărui, ușor caramelizat datorită conținutului foarte ridicat de minerale. Această miere are proprități antibacteriene de șase ori mai puternice decât mierea de brad, are un conținut ridicat de săruri minerale și enzime cu efect antibiotic.

Mierea de rapiță

Și acest soi de miere este unul special. Are o consistență cremoasă, o culoare alb-gălbuie și un parfum aparte. Are totodată un conținut mare de glucoză și se zaharisește mai repede decât alte tipuri de miere. Conține săruri minerale, oligoelemente care ajută la combaterea colesterolului și are proprietăți antibacteriene puternice.

Mierea de floarea soarelui

Cu un gust foarte plăcut și delicat, această miere alungă oboseala și este recomandată în afecțiunile stomacului. Are proprietăți tonice și stimulează imunitatea, de altfel ca toate tipurile de miere, dar conține mai multe oligoelemente necesare refacerii energiei organismului decât alte tipuri de miere din flori.

Tipuri de miere mai puțin cunoscute

Mierea de castan: aromă puternică, bogată în tanini și minerale, recomandată în anemie.

Mierea de zmeură: culoare foarte deschisă, aromă delicată, excelentă pentru regenerare și pentru afecțiuni ale ovarelor.

Mierea de mentă: deosebit de aromată, gălbuie, ușor consistentă, excelentă pentru stomac și digestie, dar și pentru relaxare.

Mierea din flori de portocal: delicată și parfumată, cremoasă, recomandată pentru efectul calmant și antispastic

Mierea de Manuka: culoare brună, consistență cremoasă, conținut de enzime cu efect puternic antibacterian și antiviral.