Iluminarea ambientală

Termenul de iluminare ambientală de interior se referă la sursele de lumină fixate pe plafon, prin tije fixe sau mobile. Din această perspectivă, pendulele și lustrele sunt ușor de integrat în orice tip de amenajare interioară (clasică, modernă, minimalistă și altele) și sunt realizate din materiale calitative, cu garanție de lungă durată. În funcție de model, au un număr variabil de becuri, astfel că se poate alege o soluție ideală pentru orice încăpere, indiferent de suprafața acesteia. 

De asemenea, poți opta și pentru lustre cu ventilator, care au dublă funcție (lumină și ventilație), cu design clasic sau modern, cu sau fără telecomandă.

Ia în calcul două aspecte esențiale: 

  • înălțimea camerei – ca să optezi pentru lustră, pendul sau plafonieră;
  • numărul de becuri necesare pentru a lumina bine și uniform întreaga suprafață a camerei.

Așadar, ținând cont de aceste criterii importante, vei putea alege o lustra potrivita ambientului din casa ta

Lumina funcțională și de accent

Scopul surselor de lumină pentru interior este acela de a lumina încăperea în funcție de destinația acesteia: este o cameră de lucru, un loc unde te relaxezi sau un spațiu dedicat jocurilor? Astfel, pe lângă lumina ambientală, generată de corpurile de iluminat amplasate la nivelul tavanului (plafoniere, lustre sau pendule) sau pe pereți (poziția ideală fiind la nivelul ochilor unui adult care stă în picioare), sub formă de aplice, vei avea nevoie și de:

  • lumină funcțională – poate fi reprezentată de lămpile de birou, de cele pentru citit, de spoturi care luminează blatul din bucătărie sau de măsuța de machiaj. Acestea produc lumină concentrată asupra unei zone specifice în care se realizează o anumită activitate ce necesită lumină;
  • lumină de accent – scoate în evidență obiecte, corpuri de mobilă sau un anumit spațiu (de exemplu, spoturile instalate pe rafturile unei biblioteci, lampa de lângă fotoliul pentru citit, dispozitivele care luminează scările), completând atmosfera generală din încăpere.

Principiul celor trei surse de lumină

Amenajarea unui interior confortabil ia în calcul și respectarea regulii celor trei surse de lumină, importantă în camera de zi, uneori, și în camerele copiilor, mai ales dacă aceștia sunt elevi. 

Acest principiu presupune ca, în camerele cu roluri multiple, să existe surse de lumină artificială la trei nivele diferite: 

  • în tavan;
  • la nivelul ochilor;
  • la nivelul podelelor sau al piesei de mobilier cu cea mai mică înălțime. 

Aceste trei surse distincte, utilizate simultan sau alternativ, susțin rolul multifuncțional al camerei și pot crea cadrul ambiental necesar pentru orice activitate, de la un dialog cu prietenii sau o lectură, până la privitul la televizor ori lucrul la calculator. 

De exemplu, în camera copiilor, o lampă de birou, așezată pe masa de lucru, este obligatorie, alături de o sursă de lumină ambientală în tavan și, eventual, o sursă suplimentară pentru colțul de lectură sau pentru noptieră. 

Lumina poziționată adecvat va determina ca spațiul unei încăperi să fie mai eficient utilizat, să servească mai multor scopuri și, prin aceasta, va crește gradul de confort general. 

Lumină caldă, rece sau neutră

Există trei tipuri de lumină artificială: caldă, rece și neutră. Pentru bucătărie și baie, sursele de lumină ideale sunt cele neutre, dar pot fi adăugate și accente de lumină caldă. Acestea generează o stare plăcută, de confort și liniște, și sunt foarte bine tolerate de ochi. 

Există diferențe majore între aceste tipuri de lumină. Astfel: 

  • lumina caldă are o tentă galben-portocalie, este lumină de relaxare, recomandată în camerele de zi, dormitoare și în camerele copiilor; are efect odihnitor și se poate obține folosind becuri cu lumină caldă sau abajururi colorate;  
  • lumina rece are o tentă albastră, este strălucitoare și pune în evidență toate detaliile; crește capacitatea de concentrare, dar este relativ obositoare; în casă, este utilizată mai ales în baie;  
  • lumina neutră este cea mai fidelă variantă a luminii produse de soare; una dintre caracteristicile ei este că nu modifică modul în care ochiul uman percepe culorile, așa cum se întâmplă cu lumina caldă, care îndulcește nuanțele, sau cu lumina rece, care le înăsprește; poate fi utilizată oriunde în casă, este ideală pentru bucătării și băi, dar merge perfect și în camera de zi; totodată, reprezintă cea mai bună alegere pentru becurile lămpilor de birou. 

Alegerea celor mai potrivite surse de lumină pentru interior trebuie realizată în funcție de stilul amenajării, dimensiunea camerelor și scop. Tipurile de lumină, așa cum sunt și cele prezentate mai sus, pe lângă rolul lor funcțional, sunt și elemente de decor importante, care completează și accentuează personalitatea fiecărei camere, influențându-ți, în același timp, starea de spirit. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Bricodepot