Naftalina îți pune în pericol sănătatea, iar studiile recente au demonstrat că poate favoriza apariția cancerului, dacă este inhalată pe perioadă mai lungă de timp. Totodată, cercetătorii americani au descoperit că vaporia de naftalină în concetrație ridicată distrug globulele roșii din sânge. Oricât ar fi de eficientă împotriva moliilor, este un pericol mult prea mare pentru sănătatea ta și a copiilor. Ar fi bine să înlocuiești naftalina cu diverse alte soluții sau metode inofensive și simple pentru a ține moliile la distanță.

Spală bine hainele!

Petele de mâncare și de transpirație de pe haine atrag moliile în șifonier. Dacă ai probleme cu aceste dăunătoare, spală frecvent hainele și nu le depozita în dulapuri dacă sunt pătate. Pentru a distruge ouăle și larvele moliilor, este indicat să speli hainele la o temperatură ridicată, de 70°C.

Folosește pungi care se pot sigila

saci haine

Depozitează puloverele sau pantalonii din lână în pungi sau huse din plastic pe care le poți sigila, astfel încât să nu se strecoare înăuntru nicio molie. Această metodă previne totodată umiditatea și apariția mucegaiului. Sunt indicați și sacii care pot fi vidați, astfel încât hainele vor ocupa mai puțin loc în dulapuri și vor fi ferrite de insectele dăunătoare.

Plante și uleiuri aromatice

Plantele parfumate precum levănțica sau scoarța de cedru vor ține moliile la distanță, dar trebuie să le înlocuiești la câteva săptămâni, pentru că își pierd eficiența în timp scurt.

credit foto: 123rf.com