Tigaia de ceramică este mai scumpă, dar se știe că te ajută să gătești mai sănătos. Ceramica pare să fie un material la fel de sigur precum sticla. Dacă inoxul și aluminiul prezintă anumite riscuri, ceramica este adesea recomandată drept un material care nu pune sănătatea în pericol.

Vasele din ceramică 100% sunt sigure, însă cele care au doar învelișul ceramic, ascund riscuri pe care cei mai mulți consumatori nici nu le cunosc.

Ce ascunde tigaia de ceramică

De obicei, tigăile cu înveliș din ceramică sunt de fapt făcute din aluminiu. Dacă învelișul ceramic începe să se ciobească pe alocuri, din cauza folosirii îndelungate, aluminiul respectiv ajunge în mâncare și apoi în organism.

Pe de altă parte, vasele din ceramică de fabricație incertă conțin de obicei plumb și cadmiu. Sunt metale folosite pentru a conferi rezistență mai mare prafului de ceramică și pentru a împiedica ciobirea tigăilor. Dar ambele metale prezintă riscuri mari pentru sănătate și trebuie să fii atentă ce fel de tigaie de ceramică îți cumperi.

Plumbul este cunoscut pentru efectele lui dramatice, de la dureri de stomac, dureri de cap, infertilitate și probleme de sănătate care se pot complica în timp.

Cum să folosești tigaia cu înveliș ceramic

Ferește-te să folosești ustensile din metal în tigaia de ceramică și ai grijă să nu tai alimentele cu cuțitul direct în tigaie. Învelișul se poate ciobi și tigaia nu mai este atât de sigură pe cât știai.

Nu lăsa niciodată tigaia pe foc fără grăsime sau lichide în ea.

După fiecare utilizare, tigaia de ceramică trebuie lăsată să se răcească și apoi se pune la înmuiat în apă și detergent și se curăță cu un burete de vase obișnuit. Nu folosi bureți de sârmă sau praf abraziv. Pentru pete, se încălzește ușor oțet direct în tigaie, se lasă o jumătate de oră să acționeze, apoi se spală cu detergent lichid de vase.