Tempura de pui este unul dintre cele savuroase preparate din carne de pasăre, foarte ușor de făcut acasă, chiar dacă are un nume pretențios.

Tempura este totodată un preparat, dar și o tehnică de prăjire a alimentelor ceea ce le conferă o textură crocantă și pufoasă. Iar noi, românii, iubim în mod deosebit alimentele prăjite și crocante, iar tempura este ușor de învățat și ușor de făcut acasă, în bucătăria ta.

Ce este tempura

Tempura este un preparat de origine japoneză care constă din diverse bucăți mici de alimente (carne de pasăre, carne de pește, fructe de mare sau legume), care se dau printr-un amestec de făină și apă foarte rece, apoi se prăjesc la foc iute un minut sau două.

Astfel, alimentele capătă o crustă aurie și crocantă, iar la interior se păstrează moi și suculente.

Prin metoda tempura, legumele își păstrează mult mai bine vitaminele, gustul și savoarea specifică. De asemenea, bucățelele suculente de carne de pui, de pește sau creveții, spre exemplu, devin mai delicioase prăjite rapid și acoperite de o crustă crocantă.   

De unde vine numele acestui preparat

În pofida faptului că tempura este un preparat și o tehnică de gătit tipic japoneză, numele pe care l-a căpătat vine din limba portugheză.

Povestea spune că, prin anii 1600, un vas cu marinari și misionari ai flotei portugheze a ajuns pe coastele Japoniei. La vremea respectivă, portughezii obișnuiau să consume fasolea verde și alte legume date prin făină și să le prăjească pentru a avea un gust mai bun. Ei pregăteau aceste alimente în special în perioada postului, când nu se mânca deloc carne. Iar în portugheză, perioada postului se numește ”ad tempora cuaresme”.

Japonezii au învățat ușor tehnica de la misionarii portughezi și au creat un nou preparat denumit tempura, adăugând condimentele lor specifice și sos de soia, dar și tehnica de a prăji totul foarte rapid, la foc iute.

Încă din secolul al XVII-lea, tempura avea să devină un preparat stradal foarte popular în Japonia, datorită prețului mic și al timpului scurt de preparare. Iar azi, tempura este unul dintre cele mai iubite preparate în stil asiatic din întreaga lume.

Cum se pregătește tempura în stil japonez

Creveti tempura cu sos de soia

Inițial, portughezii nu foloseau ouă pentru că nu le permitea canonul postului. Dar japonezii au adăugat ouă la tempura.

Aluatul de tempura se face, așadar, din făină, ouă bătute și apă foarte rece, cu gheață în ea. Apa poate fi înlocuită cu bere rece, ceea ce dă o savoare deosebită legumelor sau bucățelelor de carne, mai ales dacă faci tempura de pui.

Deși pare simplu, nu trebuie să confundăm aluatul de tempura cu aluatul de clătite. Spre deosebire de cel din urmă, aluatul de tempura nu se bate cu telul sau cu mixerul până se omogenizează perfect. Din contră, este bine să rămână mici cocoloașe de făină, care au farmecul lor în aluatul prăjit.

Cum faci aluatul de tempura după rețetele japoneze

În primul rând trebuie să știi că toate ingredientele folosite trebuie să fie reci, de la frigider. Inclusiv legumele sau carnea, dacă faci tempura de pui.  

Se bat două ouă rapid cu furculița, se adaugă 500 ml de apă rece de la frigider sau cu gheață, apă minerală sau bere și se presară 250 gr de făină în ploaie. Se amestecă de câteva ori cu furculița sau cu telul, dar nu se bate aluatul să se omogenizeze.

Un alt truc foarte important este să nu adaugi deloc sare, deoarece sarea înmoaie și alimentele, și aluatul crocant.

Bucățile de carne sau de legume se presară cu făină și câteva condimente aromate uscate precum piperul, coriandru, cimbru sau boia. Apoi se dau prin aluatul de tempura și se prăjesc la foc iute un minut sau două, până când crusta lor devine aurie.

Este foarte important să scoți legumele sau carnea prăjită pe un grătar, să se scurgă bine de ulei și să rămână crocante. Sare se poate presăra abia când le mănânci.

Ce alimente pot fi gătite în stil tempura

Multe alimente delicioase pot fi gătite în stil tempura. Cele mai iubite sunt tempura de pui și tempura de pește sau de creveți.

Se pot folosi fructe de mare și diverse bucățele de carne de pește, bine scurse de apă și ținute la frigider.

Tempura de legume este foarte delicioasă. Poți folosi bucățele de dovlecei, vinete, ardei gras, roșii, conopidă, varză de Bruxelles, păstăi de fasole sau de mazăre verde.

În stil tempura mai pot fi gătite și trufandalele precum ceapa verde și urzicile fragede sau frunzele de țelină.

Legumele se taie felii subțiri sau rondele, astfel încât să se prăjească repede într-un timp foarte scurt. Tempura se servește apoi cu sosuri picante, cu sos de soia, cu sosuri de roșii sau din iaurt.