Temperatura câinelui în mod obișnuit variază între 37,5 și 39 de grade Celsius, dar aceasta este influențată de mărimea animalului, de vârsta lui, de sex și de caracteristicile fiziologice ale rasei.
Trebuie să știi că rasele de câini mai mici, precum Chihuahua sau Pekinez, au o temperatură a corpului mai ridicată, în jur de 39 de grade Celsius, pe când la rasele medii și mari, temperatura câinelui nu depășește 38 de grade Celsius. Iată și standardele stabilile de medicii veterinari.
- cățeluși din rase mici și pitice – de la 38,6 la 39,3°C;
- adulți din rase mici – de la 38,5 la 39°C;
- adulți din rase medii – de la 37,5 la 39°C;
- cățeluși din rase mari – de la 38, 2 la 39°C;
- adulți din rase mari – de la 37,4 la 38,3°C
Cât de des trebuie măsurată temperatura câinelui
Cățelușii se pot îmbolnăvi fără să îți dai seama și este bine să le iei temperatura zilnic, pentru a verifica dacă nu a apărut vreo schimbare. În cazul câinilor adulți, nu este necesar să iei temperatura prea des, doar când observi o schimbare în comportamentul lor.
Un câine moleșit, apatic, care doarme mult este posibil să aibă probleme de sănătate și acestea pot fi depistate și după temperatură. De asemenea, un câine prea agitat ar putea avea probleme medicale, dureri, infecții și inflamații care pot fi confirmate și prin temperatură.
Dacă micul patruped este bolnav, este indicat să îi iei temperatura și dimineața și seara și să ții o evidență utilă medicului veterinar.
Ce ai de făcut când temperatura crește
Prima ta grijă este să contactezi medicul veterinar și să duci câinele la un consult, cu atât mai mult dacă ai observat valori prea mari ale temperaturii. Doar medicul veterinar poate pune un diagnostic corect și te poate ajuta cu tratamentul adecvat.
Dacă temperatura scade prea mult, învelește câinele într-o pătură călduroasă, ajută-l să se încălzească și mergi de îndată cu el la medicul veterinar.