Citește și: 4 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de Crăciun

Folosești aceeași lavetă/ cârpă de praf pentru toată casa– Murdăria pe care o cureți cu laveta în bucătărie e diferită de ceea ce cureți în dormitor. De aceea, folosirea unei lavete de bucătărie și în celelalte camere ale casei, inclusiv în baie nu face decât să răspândească murdărie și germeni peste tot. Folosește câte o lavetă pentru fiecare încăpere în parte.

Folosești același pămătuf de praf tot timpul– Chiar dacă poate în reclame se spune cu un pămăuf de praf absoarbe tot praful, realitatea e exact opusul. Studiile științifice au demonstrat că pămătuful nu adună praful ci doar îl împrăștie. O variantă sănătoasă este să folosești pămătufuri din microfibră și soluții de curățat praful speciale.

Nu cureți des sacul aspiratorului– Atunci când filtrul aspiratorului nu e înlocuit sau spălat , murdăria adunată pe filtre se va împrăștia în toată casa. Ar fi bine să cureți nu doar sacul și filtrele aspiratorului ci și furtunul acestuia.

Pui vasele cu resturi de mâncare în mașina de spălat vase– Un astfel de aparat electrocasnic e extrem de bun și util. Dar doar dacă e folosit conform regulilor. Cea mai importantă este să cureți de resturile de mâncare vasele. Altfel, vor rămâne în mașină și vor forma mucegai care ar putea apoi să te îmbolnăvească.

Pui capacul pe WC imediat ce-l speli- E o geșeală frecventă pe care o fac femeile în timpul curățeniei. Specialitii spun că e bine să lași capacul ridicat până când tot ansamblul se usucă. Același lucru e valabil și pentru peria de wc. Las-o la uscat.

Lași apa sau resturi de mâncare în chiuvetă– E o problemă gravă dacă lași resturi de mâncare sau apa să băltească în chiuvetă. E mediul perfect pentru înmulțirea germenilor și a bacteriilor. Curăță bine chiuveta după fiecare folosire și folosește în fiecare săptămânp bicarbonat de sodiu pentru a o ține cât mai curată.

Începe curățenia de la tavan, nu de la podea

Cureți de jos în sus– E total greșit! Curățenia se începe de sus, lăsând la final podeaua. Șterge geamurile, mobila, praful și lasă la final curățarea gresiei și a parchetului.

Dai cu spray-ul direct pe geam sau pe mobilă– Greșit! Aplicarea soluției direvt pe suprafața de curățat poate cauza acumularea de și mai multă mizerie. Ideal e aplicarea sprayului sau a soluției pe o lavetă de microfibră și apoi pe suprafața de curățat.

Nu cureți niciodată mașina de spălat– Periodic, cuva mașinii de spălat rufe trebuie curățată, la fel și compartimentele de detergent și de balsam. De la celule epiteliale de pe haine sau lenjerie intimă, până la acarieni, toate-și găsesc un ”culcuș” acolo. Un sfert de ceașcă de bicarbonat pusă în cuva mașinii și un program de spălare la temperatură maximă curăță foarte bine.

Speli tocătoarele doar cu apă– Nu e suficient pentru a le curăța bine. Ideal e să le speli nu doar cu detergent de vase ci și cu peroxid de hidrogen. Acesta este un germicid puternic. După ce cureți cu această soluție, lăasă tocătoarele- de plastic sau de lemn să se usuce bine.

Citește și: