CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Tăvile din aluminiu de unică folosință sunt făcute din foi subțiri și maleabile de aluminiu, care pot fi îndoite ușor. Nu trebuie confundate cu tăvile clasice de aluminiu care sunt făcute din material dur și rezistent și în care bunicile noastre coceau fursecuri sau cozonaci.

Cu toate că se numesc ”de unică folosință”, în realitate ele pot fi refolosite, dacă sunt curățate corect și păstrate cu grijă. Aceste tăvi nu se sparg și nu se rup ușor!

La ce pot fi folosite tăvile din aluminiu de unică folosință

Tot mai multe femei preferă să cumpere aceste tăvi pentru că nu trebuie să le mai curețe după folosire. Cu toate acestea, tăvile din aluminiu nu sunt neapărat de unică folosință. Utilizate în mod corect, ele pot fi refolosite.

În aceste tăvi poți găti o mulțime de preparate, mai puțin supe sau ciorbe. Le poți folosi deopotrivă pentru a prepara ceva la cuptor sau pentru a păstra în ele alimentele la rece, în frigider, când oalele mari cu mâncare nu mai încap.

  • Checuri
  • Cozonaci
  • Pâine
  • Budinci
  • Paste
  • Orez
  • Musaca
  • Ghiveci de legume
  • Tocănițe cu sos și carne (fără sos de roșii!)

Avantajele tăvilor subțiri din aluminiu

  • Sunt foarte ieftine
  • Au diverse forme: dreptunghi, pătrat, rotund, inimioare…
  • Pot fi aruncate după folosire, fără să mai fie spălate (greșit!)
  • Aluaturile se coc mai repede (mare atenție!)
  • Ocupă puțin spațiu în dulapuri și frigider
  • Pot fi folosite la cuptor, dar și în frigider sau congelator
  • Se curăță foarte ușor de grăsime
  • Pot fi ușor de transportat cu tot cu mâncare
  • Se răcesc rapid și pot fi manevrate în câteva minute

Dezavantajele tăvilor de unică folosință din aluminiu

  • Sunt foarte subțiri și se deformează ușor, dacă nu ești atentă la manevrarea lor
  • Orice preparat se coace mai repede, deci mare atenție la puterea cuptorului!
  • Poluează masiv și nu trebuie aruncate oriunde
  • Ionii de aluminiu pot ajunge în mâncare la temperaturile mari din cuptor și apoi în organism unde se acumulează și reprezintă un pericol pentru sănătate pe termen lung!
  • Nu pot fi folosite în cuptoarele cu microunde

Cum se folosesc în mod corect tăvile de aluminiu

Cel mai mare pericol pe care îl reprezintă aceste tăvi este menționat mai sus și anume că ionii de aluminiu pot ajunge în mâncare.

Punctul de topire al aluminiului este de 660 de grade, o temperatură care nu se atinge niciodată într-un cuptor de bucătărie. Cu toate acestea, tăvile din foi de aluminiu sunt făcute dintr-un aliaj în care se mai regăsește și siliciul.

În general, aceste tăvi sunt făcute să reziste la o temperatură de 450 de grade în cuptor, fără să difuzeze minerale periculoase în preparatele tale. De aceea, este bine să cumperi tăvi din aluminiu la producătorii autorizați, care respectă anumite standarde de siguranță.

Tapetează tăvile din aluminiu cu foi de copt!

Aluminiul este controversat și multă lume se ferește de el în bucătărie. Cu toate acestea, dacă tapetezi tăvile subțiri din aluminiu cu foi de copt, atunci ionii de aluminiu nu mai pot difuza în mâncarea ta și consumul ei este sigur.

Evită sosurile de roșii și preparatele acide!

Nu folosi niciodată roșii, citrice sau alte alimente acide când gătești în tăvile de aluminiu de unică folosință. Sosurile acide dizolvă mai ușor mineralele la temperaturi mari în cuptor și mâncarea ta capătă un gust ușor metalic neplăcut.

Folosește-le doar la nevoie!

Ar fi bine să folosești aceste tăvi ocazional, când pregătești anumite preparate pentru un picnic sau pentru a le transporta cu mașina în călătorie. Foia de aluminiu păstrează umiditatea în pandișpan, cozonaci sau budincă mult mai bine, iar gustul lor rămâne mult mai plăcut.  

Nu le arunca la întâmplare!

Tăvile de aluminiu de unică folosință au multe avantaje, pot fi folosite în siguranță dacă sunt căptușite cu hârtie de copt, dar nu vor înlocui tăvile din sticlă sau din oțel care sunt mult mai bune.

Dacă folosești aceste tăvi, curăță-le bine de grăsime și păstrează-le pentru că le poți refolosi de mai multe ori. Iar, dacă vrei să le arunci, nu le arunca la întâmplare ci în containerele speciale pentru cutii de aluminiu.