Din anul 2017, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie sunt incluse în Patrimoniul mondial UNESCO, în urma unui demers comun al României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova. Mărțișorul sugerează renaștere, puritate și dragoste, iar efortul depus în confecționarea lui îl înnobilează și îi conferă sens. În București și în țară se organizează numeroase târguri de mărțișor 2019, unde producătorii de artizanat își expun noile creații. Ai de unde alege!

Citește și: Mărțișoarele aduc bani frumoşi

Târguri de mărțișor 2019. Târgul de Mărțișor de la Muzeul Satului

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” te invită, în perioada 26 februarie – 8 martie 2019, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00, la Târgul de Mărțișor. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra spre a le oferi drept cadou celor dragi.

Program ateliere de confecţionat mărţişoare:

Sâmbătă 23 februarie, 11.00 – 12.30 , 12.30 – 13.30

Duminică 24 februarie, 11.00 – 12.30 , 12.30 – 13.30

Sâmbătă 2 martie, 11.00 – 12.30 , 12.30 – 13.30

Duminică 3 martie, 11.00 – 12.30 , 12.30 – 13.30

Citește și: Cât de simplu este să faci mărțișoare tradiționale din fire și noduri

Târguri de mărțișor 2019. Târgul Mărţişorului de la Muzeul Țăranului

Târgul Mărţişorului, care se desfăşoară de mai bine de 15 ani în curtea instituţiei, îşi propune să ilustreze tradiţia de primăvară într-un mod creativ şi plin de imaginaţie. Imaginea acestuia a fost conturată, de-a lungul timpului, de tineri, studenţi, artişti, meşteri, designeri şi arhitecţi. Anul acesta, Târgul se va desfășura în perioada 27 februarie- 3 martie, între orele 10 și 18.

Târgul Mărţişorului va avea şi o parte gastronomică. Vor fi prezente atât produse de provenienţă rurală, cât şi urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonaci din Bucovina, Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere şi dulceţuri din Ilfov şi ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa.

Biletul de intrare are preţul întreg de 4 lei şi cel redus de 2 lei, pentru studenţi, elevi şi pensionari.

Târguri de mărțișor 2019. Expo Marțișor Unirea București

Expo Mărţişor are loc la etajul 4 al Centrului Comercial Unirea din Bucureşti, în zona de Food Court, în perioada 15 februarie-10 martie. Aici poți descoperi o mare varietate de mărţişoare şi multe alte idei de cadouri (dulciuri, flori, bijuterii etc.), pe care să le oferi celor dragi! Intrarea este liberă.

Târguri de mărțișor 2019. Târg de Mărțișor în Parcul IOR din București

Pe lângă mărțișoare, aici poți găsi produse tradiționale, plăcinte, prăjituri de casă, produse apicole, dulcețuri și multe altele. Târgul se va desfășura în perioada 1 – 3 martie, între orele 10:00 – 20:00 în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), lângă Biserica Maramureșeană. Intrarea este liberă.

Târguri de mărțișor 2019. „Mărţişor – simbol şi tradiţie“, Iași

Asociaţia „ART-Meşteşugurile Prutului“ Iaşi organizează manifestarea cultural-interactivă „Mărţişor – simbol şi tradiţie“, ediţia a IV-a, care se va desfăşura în perioada 24 februarie – 3 martie 2019, în Piaţa Unirii din Iaşi.

Vor fi prezenţi aproximativ 30 meşteri populari, atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum şi din Republica Moldova. Printre altele, programul cuprinde expunere de mărţişoare tradiţionale, demonstraţii practice făcute de meşterii populari, ateliere de iniţiere a copiilor in tehnica confecţionării marţişorului tradiţional şi oferirea de pliante ce vor conţine informaţii despre istoricul, cromatica, obiceiurile populare şi legendele legate de mărţişorul arhaic şi tradiţional.

Târguri de mărțișor 2019. Târgul Mărţişorului, Călărași

Târgul Mărţişorului, organizat de Serviciul Public Pieţe Oboare an de an, se deschide pe 25 Februarie şi va funcţiona până pe 8 Martie 2019. Sunt aşteptaţi aproximativ 30 de comercianţi care îşi vor expune spre vânzare produsele în acelaşi loc ca şi în anii trecuţi.

Citește și: Mărțișorul este un simbol. Știi ce reprezintă de fapt?

Târguri de mărțișor 2019. Târgul de Antichități, Timișoara

Peste 50 de artizani ai lucrului manual și nu numai vor fi prezenți, în perioada 23 februarie – 3 martie 2019, la demisolul, parterul și etajul Iulius Mall Timișoara, cu o colecție variată și colorată de mărțișoare. Clienții pot alege dintr-o gamă largă de simboluri ale primăverii unicat, din argint, piele, fimo, mărgele, ceramică, flori uscate și alte materiale, în tonuri delicate și forme jucăușe. În plus, vor fi prezentate și sugestii de cadouri pentru Ziua Femeii, decorațiuni și aranjamente florale.

De vineri până duminică, nostalgicii pot opta și pentru „mărțișoare” cu patina timpului. Târgul de Antichități se va desfășura la parterul Iulius Mall și va reuni aproximativ 30 de colecționari din toată regiunea. Vor fi prezentate: mic mobilier, piese de numismatică, filatelie, argintărie veche, bijuterii, ceasuri, porțelanuri, decorațiuni și alte articole ale căror povești așteaptă să fie spuse.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com