Boabele de susan negru ies imediat în evidență prin culoarea lor neobișnuită. Iar dacă le guști, vei constata că au o aromă mai pregnantă decât boabele de susan alb. Există câteva diferențe între cele două soiuri, importante și pentru nutriționiști, și pentru patiseri.

Ce are în plus soiul de susan negru

În cultura tradițională indiană, boabele de susan negru era asimilate cu tinerețea și vigoarea. Se credea că aceste semințe previn îmbătrânirea și vei arăta tânără mai multă vreme dacă le consumai zilnic. În India și Orient, susanul negru a fost prețuit din cele mai vechi timpuri, iar medicina de azi a constatat că are anumite beneficii pentru sănătate care nu trebuie uitate.

Semințele de susan negru sunt bogate în vitamina A, E și întregul complex B. Totodată, ele conțin minerale care ajută corpul să se mențină activ și tânăr precum zinc, magneziu, potasiu și calciu. De asemenea, au un aport semnificativ de proteine și sunt mai gustoase decât semințele de susan alb.

Semințele magice din Orient

În Japonia, în China sau în India, susanul este cultivat și folosit de mii de ani. Supele cu susan negru sunt delicioase, cremele dulci, dar și preparatele condimentate care conțin aceste semințe sunt deosebit de apreciate.

Japonezii spun că o lingură de semințe de susan negru dimineața te ține plin de energie până după amiaza.

Susanul negru are un gust ușor mai amărui decât cel alb, dar conține cu 25% mai mult calciu decât cel din urmă și cu 50% mai multe proteine decât carnea de vită.

Folosite în salatele de verdețuri sau în cremele de brânză, în chifle și covrigei, aceste semințe au beneficii mari pentru organism.

Semințele negre sunt mai decorative, dar ambele tipuri de susan ar trebui consumate regulat pentru uleiurile lor benefice și pentru mineralele pe care le conțin. Se știe deja că susanul ajută digestia și circulația sângelui, precum și buna funcționare a inimii.

foto: 123rf.c0m