Organismul nostru produce în mod natural colagen, care este din abundență până la vârsta de 25 de ani. Ulterior, producția de colagen scade, de aceea este bine să suplimentezi alimentația săptămânal cu surse naturale de colagen.

Ce este colagenul și cum este folosit

Colagenul este liantul cel mai important din tot corpul, așa cum îi spune și numele derivat din termenul grecesc ”kolla”, care înseamnă ”legătură” sau ”lipici”.

Colagenul reprezintă o treime din substanțele proteice din organism și ajută la formarea țesuturilor din oase, mușchi, articulații, ligamente și tendoane.

Cu greu se poate determina cât colagen este în organismul uman, dar simțim imediat când procentul de colagen este în scădere: apar ridurile, pielea este mai aspră, mai puțin elastică și fermă, apar durerile de articulații și de oase, apar problemele cu coloana vertebrală. Cu alte cuvinte, începem să îmbătrânim, iar procentul de colagen scade din ce în ce mai mult după vârsta de 40 de ani.   

Colagenul la menopauză

Colagenul este așadar structura care sprijină legăturile dintre celule și țesuturi. El este o proteină dură, insolubilă și fibroasă, care conține aminoacizi precum prolina, hidroxiprolina, arginina și glicina.

Colagenul conferă elasticitate pieliiși o protejează, iar împreună cu elastina, proteina care ajută țesuturile să revină la forma inițială, asigură buna funcționare a organismului uman, în special a oaselor, articulațiilor și a pielii, dar si a firelor de par.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade și apar problemele legate de fermitatea și elasticitatea pielii, apar ridurile, vergeturile, articulațiile slăbesc și devin dureroase, oasele devin mai fragile, tenul este mai puțin protejat.

Femeile se confruntă cu o scădere mai mare a procentului de colagen după ce intră la menopauză și majoritatea au impresia că îmbătrânesc rapid după vârsta de 40 – 45 de ani. De altfel, numeroase studii au demonstrat că prima etapă în care îmbătrânim rapid, vizibil, este în jurul vârstei de 44 de ani. Pur și simplu apar aproape peste noapte riduri noi, tenul își pierde din fermitate și articulațiile devin dureroase. Nici puterea organismului nu mai este aceeași, rezistăm mai puțin la mersul pe jos sau cărăm tot mai greu sacoșele grele.  

De unde provine colagenul

Colagenul de tip endogen este colagenul produs de organismul nostru care se găsește nu doar în articulații, oase, mușchi sau piele, ci și în artere sau în dinți.

Colagenul de tip exogen este cel pe care îl putem lua din diverse surse naturale de colagen, din alimente, din produse cosmetice sau din suplimentele naturale.

În ceea ce privește colagenul sintetic, de tip exogen, acesta poate avea diverse surse de proveniență:

  • Recoltat de la donatori decedați, sterilizat și procesat;
  • Extras din țesuturi de vacă, procesat și folosit în formă lichidă;
  • Extras din diverse țesuturi bogate în colagen de la porci;
  • Extras din țesuturi de oaie;
  • Sintetic, format din colagen bovin în combinație cu substanțe chimice care imită proprietățile colagenului.

Ce factori afectează producerea naturală de colagen

Un stil de viață nesănătos, cu alimentație deficitară, sedentarismul și consumul de alcool pot afecta mult mai devreme decât bătrânețea producerea colagenului pe cale naturală.

  • Alimentație bogată în grăsimi și zahăr, alimente procesate și de tip fast food;
  • Fumatul de lungă durată
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Nivelul crescut de zahăr din sânge;
  • Expunerea pe timp îndelungat, fără protecție solară, la razele ultraviolete;
  • Viața în mediul poluat al marilor orașe;
  • Bolile autoimune și diverse afecțiuni cronice;
  • Înaintarea în vârstă;
  • Sedentarismul.

Surse naturale de colagen

Când sintetizează colagenul din alimentație, organismul are nevoie de anumite proteine și aminoacizi, precum și de vitamina C, zinc și cupru. Toate aceste substanțe stimulează organismul să continue să producă o cantitate destul de importantă de colagen.

Așadar, după vârsta de 40 de ani și mai ales după menopauză, toate femeile trebuie să aibă mai multe surse naturale de colagen în alimentația lor. Și iată care sunt acestea:

  • Proteine din carne, tofu, legume, pește, fructe de mare sau ouă fierte;
  • Prolină din albuș de ou, lactate, varză sau ciuperci;
  • Glicina din gelatina naturală, din pielea de pui, de curcan sau de porc;
  • Vitamina C din ardei gras, kiwi, citrice, roșii sau conopidă;
  • Zinc din carne roșie, nuci, lactate, ouă, cereale integrale, năut, linte, fasole, somon;
  • Cupru din linte, semințe de susan, ciocolată neagră, citrice, organe.