Cuprins
Cojile de ouă au numeroase întrebuințări, ba chiar pot fi consumate sub formă de pudră foarte fină, în cantități mici, de către persoanele care au deficiențe de calciu. În acest sens, poți să pregătești și tu o combinație de suc de lămâie și coji de ouă pe care să o folosești mai ales primăvara și toamna pentru un aport mai mare de calciu în alimentație.
Cum se pregătește ”infuzia de calciu”
Folosește coji de ouă bine spălate și bine curățate de membrana albă din interior. Pune apa la fiert într-un ibric și scufundă cojile de ouă bine spălate în apa clocotită timp de un minut, pentru a distruge eventualele bacterii care pot fi în coajă.
Lasă-le să se usuce la soare, apoi mixează-le la robot pentru a le mărunți foarte, foarte fin, aproape ca o pudră.
Pune o linguriță din pudra obținută într-un borcănel și adaugă zeama de la două lămâi.
Lasă amestecul să se macereze timp de două zile la frigider. După ce ai obținut un macerat fin din coji de ouă, îl poți folosi în diverse combinații pentru un aport mai mare de calciu.
Cu ce poți combina amestecul de suc de lămâie și coji de ouă
Acest amestec acrișor, bogat în vitamina C și calciu, poate fi adăugat la diverse preparate acre sau ușor sărate. El nu mai are deloc gust de coajă de ou, astfel că poate fi combinat cu diverse alimente pe care le consumi zilnic.
Poți adăuga câte o jumătate de linguriță la:
- Salatele de verdețuri și ridichi,
- Sucurile din fructe naturale;
- Iaurturi cremoase
- Plăcinte cu brânză
- Înghețata de casă
- Smoothie cu lapte și fructe
- în blatul pentru plăcinte sărate
- în blatul pentru pizza
Ce beneficii are pentru sănătate
Principalul scop pentru care este bine să prepari și să consumi combinația de suc de lămâie și coji de ouă este aportul de calciu și săruri minerale, dar și de vitamina C.
Coaja de ou conține aproape în întregime (95%) cristale de carbonat de calciu (CaCO3), iar coaja de la un ou mediu poate oferi de două ori doza de calciu zilnică recomandată pentru un adult, fiind una dintre sursele alimentare cele mai bogate în calciu.
Pe lângă calciu, coaja de ou mai conține fluor și stronțiu, minerale care ajută metabolismul osos, întăresc oasele și stimulează creșterea cartilajelor.
Studiile clinice realizate cu femei aflate în perioada de postmenopauză au arătat că durerile asociate osteoporozei pot fi calmate cu ajutorul cojilor de ou și poate fi îmbunătățită și mobilitatea pacienților. Aceleași studii au subliniat o legătură între tratamentul cu pulbere din coajă de ou și oprirea degenerării osoase, iar în unele cazuri, densitatea osoasă chiar a fost îmbunătățită.
Până și bunicile noastre pregăteau un amestec din coajă de ou mărunțită foarte fin și amestecată cu miere pentru a fi consumată mai ușor. Se știe că este benefică pentru smalțul dinților, pentru durerile de oase, pentru sănătatea articulațiilor și pentru întărirea coloanei.
Macerată în sucul de lămâie, coaja de ou este cel mai ușor de consumat în diverse preparate alimentare, iar vitamina C contribuie la o mai bună absorbție a mineralelor din coaja de ou.
foto: Shutterstock