Lacul de unghii pare inofensiv. Îl păstrăm câteva zile pe unghii, îl ștergem cu acetonă, iar unghiile arată ca înainte. Uneori par mai galbene, dar nu ne facem griji. Însă ar trebui!

Doar o mică parte din substanțele periculoase din lacul de unghii au fost studiate și analizate. Dar studiile au demonstrat că cele mai multe dintre ele trec de bariera unghiilor și pătrund în țesuturi și apoi în sânge. Ele afectează atât unghia și pielea, cât și organele interne, doar că acțiunea lor este lentă și nu ne dăm seama de pericol decât după ani de zile.

Formaldehida, toluenul sau metabolitul din lacul de unghii ajung în organism la 10 – 14 ore după ce ți-ai dat unghiile cu ojă. Toate trei sunt cancerigene, iar metabolitul afectează profund întregul sistem endocrin.

Cele mai periculoase substanțe din lacul de unghii și efectele lor

Dibutilftalatul (DBT) a fost asociat cu afecțiuni ale ficatului și ale rinichilor, cu disfuncții ale sistemului endocrin și hormonal, putând genera malformații la făt în cazul femeilor gravide.

Toluenul afectează sistemul nervos, poate declanșa durerile de cap, senzația de greață, amețeală, pierderea temporară a vederii și a auzului.

Formaldehida favorizează apariția cancerului și s-a demonstrat că există o legătură clară între această substanță și leucemie.

Hidroxidul de aluminiu se acumulează în timp în organism și favorizează bolile neurodegenerative, inclusiv demenţa.

Acetatul de butil are rol de dizolvant și declanșează iritaţii pe piele.

Citește cu atenție eticheta lacului de unghii și ferește-te să cumperi dacă vezi următoarele ingrediente: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol (bromopol).

Alege lacul de unghii pe bază de apă sau substanțe organice

În ultimii ani au apărut deja tot mai multe produse cosmetice fără substanțe nocive și printre ele se numără și oja pe bază de apă. Chiar dacă este mai scumpă și, poate, nu rezistă la fel de mult pe unghii ca ojele cu formaldehidă, este alegerea cea mai bună.

Unghia nu reprezintă o barieră solidă în fața substanțelor toxice. Ele reușesc să ajungă la piele, se acumulează în organism, iar efectul dramatic poate fi resimțit peste 5 sau peste 10 ani. Ar fi bine să folosești oja care are pe etichetă marca ”5-free”, ceea ce înseamnă că 5 dintre cele mai periculoase grupe de substanțe au fost excluse în procesul de producție.

Nici acetona obișnuită cu care ștergem lacul de unghii nu mai este indicată. Încearcă să folosești un dizolvant fără acetonă, mult mai blând cu unghiile și mai puțin periculos.

sursa foto: 123rf.com