Stufatul de Paște se face în mod tradițional din pulpă de miel, dar persoanele care nu consumă carne de oaie preferă să îl facă din piept și pulpe de pui sau de curcan.
Oricum ai găti stufatul, datorită cantității mari de usturoi și ceapă verde care se folosește la această rețetă, el este un preparat foarte valoros pentru sănătate!
Câteva trucuri pentru stufatul de Paște
Stufatul de miel sau din carne de pui trebuie pregătit cu o cantitate foarte mare de verdețuri. Ceapa și usturoiul verde constituie baza acestei tocănițe delicioase. Iar cine se balonează și are arsuri gastrice de la usturoiul verde, îl poate adăuga în stufat după ce l-a opărit bine câteva minute în apă clocotită.
Mărarul și pătrunjelul sunt verdețurile care dau aromă lângă ceapă și usturoi. Ele nu trebuie să lipsească din stufatul de Paște și trebuie folosite cu generozitate.
Se mai pot folosi frunze fragede de leurdă, crenguțe verzi de cimbru și roșii tocate, fără coajă.
Stufatul se poate pregăti cu sos de roșii sau doar cu verdețuri și ulei. Va fi la fel de gustos!
Cum se pregătește carnea pentru stufat
Indiferent că vrei să gătești carne de miel sau carne de pui, este bine să o pui la marinat cu o seară înainte.
Se freacă bine carnea de miel cu sare, se presară cu puțină boia, piper și zeamă de lămâie din belșug. Apoi se pune într-o pungă împreună cu vin roșu, ulei de măsline și alte condimente după gust. Se strânge bine punga și se lasă carnea la marinat peste noapte.
A doua zi se gătește folosind și marinata în care a stat carnea.
Pentru a obține o carne de miel cât mai fragedă, pentru a scăpa de mirosul de oaie și pentru a face un stufat cât mai dietetic, unele gospodine fierb câteva minute carnea în borș acru, apoi o pun în tavă la cuptor cu tot cu borșul folosit.
Ce beneficii are stufatul de miel pentru sănătate
Această tocană tradițională se numără printre preparatele cele mai sănătoase de Paște, datorită verdețurilor. Se poate folosi o cantitate mai mică de carne, tăiată în cubulețe potrivite, fără prea multă grăsime. Astfel, stufatul este sățios și hrănitor, fără să amenințe ficatul și silueta.
Pentru a face un stufat mai ușor de digerat și mai puțin gras, este bine să fierbi verdețurile în câteva clocote, în loc să le prăjești în ulei, și apoi să le pui în tavă, la cuptor, alături de carne și sosul de roșii. Pregătit la cuptor, cu puțină grăsime, stufatul de Paște este un preparat sănătos, hrănitor, bogat în fibre, proteine și săruri minerale (fier, magneziu, sodiu, calciu) și cu foarte puține calorii.
Ceapa verde și usturoiul au efecte antibacteriene și acționează ca un antibiotic natural, eliminând o mare parte din bacteriile care pot îngreuna digestia.
Ceapa și usturoiul fierte și gătite apoi la cuptor sunt tolerate mai ușor de către persoanele care au probleme cu digestia. Ele aduc și un aport mai mare de fier, alături de carnea de miel. Este bine să pregătești stufatul de Paște cu mult suc de roșii care ajută la o mai bună absorbție a fierului.