CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Strugurii pe care îi cumpărăm din supermarket, importați din străinătate, pot fi plini de pesticide, după cum arată studiul realizat în Marea Britanie. Ei au un loc fruntaș alături de portocale.

Pe coaja acestor fructe au fost descoperite urme de la 122 de pesticide cu care sunt tratate cele mai consumate fructe și legume de către britanici. Strugurii și portocolele conțin un adevărat ”cocktail de pesticide”, după cum s-au exprimat cercetătorii britanici, scrie The Guardian.

Alimentele pline de pesticide!

Anul trecut, au fost studiate căpșunele, salatele verzi ambalate și lămâile care s-au dovedit a fi tratate cu cel mai mare număr de pesticide dintre toate alimentele. Anul acesta, studiul a cuprins 12 alimente, dintre care strugurii și portocalele au ajuns în topul celor mai infestate fructe cu pesticide.

După struguri și portocale au urmat fructele uscate, condimentele, perele, mazărea, fasolea, morcovii și mango. Iată și procentele de reziduuri de pesticide descoperite la aceste alimente.

  • Strugurii: 87,2%
  • Portocalele: 86,7%
  • Fructe uscate (stafide, nuci): 81,9%
  • Plante aromatice: 81,3%
  • Perele: 73,6%
  • Mazărea: 51,6%
  • Fasolea verde: 34,7%
  • Salata verde: 23,6%
  • Morcovii: 17,1%
  • Mango: 15,2%

Cât de periculoase sunt pesticidele

Cel puțin jumătate dintre cele 122 de pesticide descoperite pe fructe și legume sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană. 47 dintre acestea sunt asociate cu apariția cancerului, 15 dintre ele afectează funcția reproductivă și sistemul hormonal și 17 dintre ele provoacă probleme respiratorii, dureri de cap, amețeli și confuzie.

Fiecare dintre alimentele testate conține cel puțin 2 tipuri de pesticide, dar unele dintre ele conțin chiar 15 pesticide. Chiar dacă producătorii și exportatorii respectă regulile pentru fiecare substanță în parte, în condițiile în care legumele sunt stropite cu un adevărat cocktail de pesticide efectul acestora nu poate fi decât dezastruos pentru sănătatea umană.

Cum scăpăm de pesticidele de pe legume și fructe

O parte dintre pesticidele folosite au rolul să protejeze alimentele de apariția mucegaiului și a ciupercilor. Acestea pot fi spălate cu apă sau cu soluții de apă și bicarbonat, apoi clătite cu jet de apă rece.

Dar multe pesticide sunt sistemice, ele se folosesc din momentul în care florile prind rod și se răspândesc în toată planta, în crenguțe, frunze și fructe sau legume. Astfel de pesticide nu mai pot fi îndepărtate. Reziduuri din aceste pesticide periculoase rămân în alimente și ajung în organismul nostru.

Cea mai bună metodă să ne protejăm este să cumpărăm legume și fructe proaspete de la producătorii locali care nu folosesc pesticide sau care provin din culturi organice certificate în Uniunea Europeană.