Câinii pot recunoaște, pot învăța și se pot folosi de comportamentul uman. Studiul condus de Akiko Takaoka la Universitatea din Kyoto a vrut să demonstreze că prietenii omului ne cunosc mult mai bine decât am crede și că pot descoperi când mințim.

Stăpânii de câini care au participat la experiment au fost rugați mai întâi să arate câinilor câte o cutie plină cu hrană. Câinii au fost curioși și au cercetat cutiile, fiind bucuroși să găsească mici tratații gustoase în ele.

Ulterior, stăpânii au îndemnat câinii să exploreze alte cutii cu hrană, în care, însă, nu se afla nimic. Câinii au fost dezamăgiți și și-au pierdut încrederea în stăpâni. Când participanții la experiment au arătat din nou către cutiile cu hrană, câinii știind că sunt goale, nu s-au mai lăsat păcăliți.

Câinii pot recunoaște minciuna și păcălelile

La experimentul profesorului japonez au participat 34 de stăpâni și câinii lor. Toate animalele au avut un comportament similar în fața cutiilor de hrană goale. Știau deja că sunt păcălite. Ei au folosit experiența anterioară și nu le-au mai acordat încredere stăpânilor.

În partea a doua a experimentului, stăpânii au ieșit la plimbare cu câinii lor și au abordat pe stradă alți participanți la studiu cărora le-au cerut anumite indicații. După ce stăpânii primeau informațiile necesare, străinii le dădeau câinilor o mică tratație.

Se feresc imediat de persoanele agresive sau dubioase

În mod intenționat, unii dintre străini au vorbit agresiv cu stăpânii lor. Câinii care au primit tratații de la aceste persoane au refuzat să le ia. Oricât au încercat, străinii agresivi, care au ridicat glasul, au înjurat sau au făcut niște gesturi brutale, nu au mai reușit sub nicio formă să câștige atenția micuților patrupezi.

Experimentul demonstrează astfel că prietenii noștri blănoși nu doar că sunt capabili să citească și să interpreteze gesturile și expresiile faciale, dar pot face diferența dintre gesturile pașnice și cele agresive. În cazul în care câinele tău se ferește de prietenii tăi și îți arată în mod evident că nu îi agrează, poate ar trebui să te întrebi dacă merită să îți mai fie prieteni sau nu!

sursa foto: 123rf.com