Planta de ceai sau arbustul de ceai a fost numită după călugărul iezuit George Camel care a adus-o în Europa. Deși este un arbust viguros care poate atinge 7 – 8 metri înălțime și vârste venerabile de 50 sau chiar 80 de ani, Camellia sinensis se cultivă în zilele noastre și la ghiveci ca un bonsai.

O plantă veșnic verde

Camellia sinensis face flori albe, delicate, parfumate și are de asemenea frunzele parfumate, cu proprietăți medicinale și curative excepționale. Este o plantă veșnic verde și poate fi cultivată la ghiveci, chiar dacă este ”păcălită” cu ajutorul hormonilor care opresc creșterea.

Trebuie să ții cont de faptul că nu suportă soarele torid, preferă locurile puțin umbroase, răcoroase și umiditatea crescută.

Apa, lumina și solul pentru planta de ceai

Această plantă se udă frecvent, când solul începe să se usuce, mai des pe timp de vară. Nu suportă temperaturile ridicate, aerul uscat și soarele. Ea are nevoie de o umiditate ușor crescută pentru a dezvolta un frunziș sănătos și verde.

Planta de ceai se cultivă în pământ special pentru azalee și camelii, care are aciditatea potrivită pentru ea. Ea crește lent, are nevoie de fertilizatori speciali doar o dată pe an și trebuie transplantată în ghivece mai mari o dată la 3 sau 4 ani. Dar nu uita să folosești pământ special pentru azalee, altfel nu se va acomoda și riști să o pierzi în câteva luni.

Lumina puternică este indicată doar dimineața. După amiaza, când soarele este mai puternic, această plantă preferă umbra. Astfel că ghiveciul poate fi ținut la o fereastră unde este soare doar dimineața timp de 3 – 4 ore.

Cum să folosești frunzele pentru ceai

Primăvara când apar frunzele proaspete, lasă-le să crească aproximativ 4 -5 cm și poți recolta vârful crenguțelor cu primele două frunze. Acestea au seva și parfumul puternice și pot fi folosite pentru ceai după ce le lași să se usuce câteva zile.

foto: 123rf.com