Când intră în călduri pisicile sau motanii, mulţi stăpâni preferă să le dea pastile pe bază de hormoni ca să scape de manifestările neplăcute din această perioadă. Pisicile miaună prelung, devin nervoase şi uită să mai mănânce, iar motanii îşi marchează teritoriul, răspândind un miros urât. Folosirea anticoncepţionalelor reprezintă un pericol pentru sănătatea lor, spre deosebire de sterilizare, care poate avea avantaje reale pentru pisici şi pentru stăpâni.

Mituri false despre sterilizare

Pisica trebuie operată după ce a intrat în călduri

Specialiştii recomandă ca sterilizarea să fie făcută devreme, chiar de la vârsta de 4 sau 6 luni, deoarece vindecarea va fi mai rapidă şi recuperarea mai uşoară.

Pisica ar trebui să aibă un rând de pui înainte de sterilizare
Sunt cazuri în care gestaţia, naşterea şi alăptarea pot avea urmări grave asupra stării de sănătate a pisicilor. Unele pisici pot face infecţii sau, mai grav, tumori mamare sau uterine. Ultimele studii au demonstrat că sterilizarea înainte de a intra prima dată în călduri reduce cu 80% riscul de cancer.

După sterilizare, poate apărea incontinenţa urinară
Există acest risc, de aceea trebuie să te adresezi unui veterinar cu experienţă şi să urmezi întocmai sfaturile sale. O pisică operată trebuie supravegheată atent în primele zile după intervenţie şi trebuie să primească tratamentul indicat de specialist.

Pisica îşi va schimba comportamentul
De obicei, pisicile nu îşi schimbă atitudinea faţă de stăpâni, după sterilizare. Dacă apar anumite modificări în comportamentul lor, acestea nu pot avea decât efecte benefice. Multe pisici sterilizate devin, cu timpul, mai docile şi mai blânde, acceptând să îşi împartă teritoriul cu alte pisici sau motani.

HRANĂ SPECIALĂ

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre pisicile sterilizate este că se îngraşă în scurt timp după operaţie. În realitate, sterilizată sau nu, orice pisică se poate îngrăşa dacă are hrană la discreţie şi nu face mişcare în fiecare zi. După operaţie, organismul lor trece prin transformări hormonale, iar pisicile asimilează mai uşor hrana. De aceea, este recomandat să îi oferi hrană specială pentru pisici sterilizate. De asemenea, este bine să îi dai hrană cu porţia, la ore fixe şi să combini hrana uscată cu cea umedă. Hrana pentru pisici sterilizate este dietetică, previne obezitatea şi apariţia calculilor renali.

Photo credit: izarbeltza / Foter / CC BY-SA