Narcisele iubesc zilele răcoroase din martie şi aprilie, când florile lor păstrează tot parfumul în cupe. Forma clasică de trompetă este inconfundabilă, dar multe soiuri imită astăzi trandafirii, garoafele sau clopoţeii. Dacă vrei narcise spectaculoase în jardinierele tale sau în grădină, caută varietăţile pictate cu portocaliu sau roz, cu petale franjurate sau rotunde, cu flori bătute în două culori. Iată câteva soiuri pe care adevăraţii colecţionari le preţuiesc şi le cultivă an de an.

Narcissus Bella Vista► BELLA VISTA te va surprinde cu florile ei în două culori, cu un mac dantelat portocaliu în mijloc, înconjurat de petale rotunde şi albe. Cu siguranţă, narcisele Bella Vista vor atrage privirile tuturor vecinilor, dacă le plantezi pe lângă casă.

►  „GAY KYBO”, narcisele botezate după numele cultivatorului japonez care le-a creat, rivalizează cu trandafirii albi şi transformă orice buchet de mireasă într-o bijuterie. Cresc înalte, de peste 60 cm, şi au un parfum princiar. Florile de culoare crem deschis sunt punctate la mijloc cu o dantelă franjurată portocalie.

► EXTRAVAGANZA e unul dintre soiurile cu formă de clopoţel, care îmbină petale albe cu o cupă din petale mici şi creţe, roz-albe. Este o floare spectaculoasă, care va lumina şi cele mai umbroase colţuri ale grădinii.

thalia► THALIA este narcisa cea mai albă, cu forma clasică de trompetă, înconjurată de petale ovale, uşor ascuţite la vârf.

► „EARLY CHEER” se laudă cu cele mai multe flori pe o singură tijă şi se ia la întrecere cu zambilele, doar că florile ei sunt asemenea unor pampoane albe sau galbene. În primii ani, va face doar câteva flori pe tulpină, dar, pe măsură ce îmbătrâneşte, va produce peste 20 de flori pe fiecare tijă. Îi place umbra, aşa că e bine să o plantezi lângă alte tufe înalte de flori.

PLANTARE ŞI ÎNGRIJIRE

Toamna sau primăvara devreme, poţi planta în grădină, în pământul proaspăt săpat, bulbii de narcise. Florile pot fi plantate aproape în orice sol, la 10 cm adâncime, şi trebuie udate moderat, deoarece excesul de apă duce la putrezirea bulbilor. Suportă soarele, dar se simt mai bine în locurile semiumbroase, unde florile rezistă mai mult timp. Bulbii se înmulţesc în pământ şi trebuie despărţiţi odată la patru ani, altfel vor face flori tot mai mici şi mai rare. Narcisele pot fi plantate şi în jardiniere şi ghivece adânci, într-un amestec de pământ cu turbă şi puţin nisip.

sursa foto: http://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:Genet