La fel de gustoase și sățioase, cine alege souvlaki sau gyros pentru un prânz rapid la o tavernă grecească, nu se păcălește. Sunt două preparate de tip fast food, ieftine, dar foarte apreciate pentru aroma lor deosebită.

Ce înseamnă souvlaki

carnea din souvlaki este mai moale și mai suculentă

Este un preparat specific grecesc, ale cărui origini vin din bucătăria arăbească. Souvlaki înseamnă bucățele de carne marinate și bine condimentate, înfipte pe frigărui și fripte la jar.

Grecii folosesc mult ulei de măsline, oregano și ierburi aromatice pentru a da savoare acestui tip de carne la grătar. Souvlaki poate fi făcut din orice fel de carne: pui, porc, miel, oaie sau capră.

Souvlaki se servește cu alte legume, fie crude, fie gătite la grătar precum ceapa dulce, roșiile, castraveții și ardeii. Alături de carne se pune și un sos de tzatziki, făcut din iaurt de capră gras, cu mărar, castravete crud și eventual usturoi. În mod tradițional se servește și o felie de lămâie pentru a da savoarea cărnurilor grase.

Mult mai târziu au fost adăugați în rețetă cartofii prăjiți, care au devenit foarte repede nelipsiți din fast-food-ul grecesc.

Ce înseamnă gyros

carnea din gyros este mai subțire și mai prăjită

Termenul gyros reprezintă carnea gătită la rotisor vertical, așa cum se pregătește și carnea pentru șaorma. De altfel, termenii gyros și șaorma înseamnă același lucru, rotund sau rotit, primul în limba greacă, iar cel de al doilea în limba arabă.

Turcii au fost primii care au pus carnea în straturi pe un rotisor vertical, inventând astfel un fel de grill mai practic, care ocupa mai puțin spațiu și pe care carnea putea fi păstrată caldă până a doua zi, fără să se strice.

Gyros, la fel ca și souvlaki, se poate face din carne de pui, de porc sau de oaie. Doar că bucățile mari de carne se feliază foarte subțire și sunt puse în pita grecească, alături de roșii și ceapă, cartofi prăjiți și sos de tzatziki.  

Ce au în comun și ce diferă la cele două preparate: souvlaki sau gyros

Ambele preparate pot fi făcute din carne de porc, carne de miel sau carne de pui. Souvlaki se taie subt formă de cubulețe și se gătește pe grătar pe frigărui, iar gyros reprezintă carnea făcută la rotisor și feliată subțire.

Ambele preparate se pot servi la pită sau la farfurie. Porțiile la farfurie sunt mai mari și mai scumpe.

Ambele se pregătesc cu ierburi aromatice, iar carnea este marinată din timp cu ulei de măsline, lămâie și vin. Tzatziki nu trebuie să lipsească, fiind un sos delicios lângă orice tip de carne friptă. De asemenea, se servesc cu roșii, castraveți, cartofi prăjiți, brânză feta stropită cu ulei de măsline și presărată cu oregano.

Vezi şi mâncăruri pe care să le încerci când eşti în Grecia!