Cuprins
Ai făcut vreodată singură sorbet sau înghețată de casă? Dacă investești într-o mașină de înghețată, munca ta va fi mult mai simplă și vei pregăti cele două tipuri de desert rece cu ingrediente naturale și sănătoase.
Ce este sorbetul și din ce se prepară
Pentru mulți consumatori de delicii reci, sorbetul este varianta mai dietetică de înghețată. În principiu, este adevărat.
Sorbetul se prepară din piure de fructe, suc de fructe, lichior de fructe și zahăr. El nu conține deloc lapte, smântână și ouă. Ca atare nu are nici grăsimi. Sorbetul este mai dietetic și poate fi consumat mai des decât înghețata, mai ales dacă ții la silueta ta. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că are un conținut ridicat de zahăr și este indicat să îl consumi moderat, în funcție și de nevoile tale.
Există și numeroase rețete de sorbet fără zahăr sau la care poți folosi îndulcitori. Dacă folosești fructe suficient de bine coapte și dulci, atunci zahărul devine un ingredient opțional.
Cum să faci sorbet acasă
Pentru un sorbet delicios este bine să folosești fructe bine coapte precum cireșele, vișinele, căpșunele, zmeura, murele, piersicile, pepenele galben sau combinații de fructe cât mai aromate și dulci.
Fructele se spală bine, se curăță de codițe și sâmburi dacă este cazul, se stropesc cu puțină lămâie și se mixează foarte fin la blender.
Se folosește aparatul de înghețată, a cărui cuvă trebuie ținută la congelator cu o seară înainte, să fie complet rece. În aparat se pune piureul de fructe, puțin lichior de fructe, zahăr opțional, dar acesta poate fi înlocuit cu miere sau sirop de agave.
Lichiorul de fructe dă o aromă deosebită și previne formarea de ace mari de gheață. Când sorbetul este gata în aparat, se consumă ca atare, iar ceea ce rămâne poate fi păstrat în caserole mici de plastic la congelator.
Dacă folosești zahăr, este bine să alegi zahărul pudră și să adaugi cel mult 10 grame de zahăr la 100 grame de fructe.
Sorbet sau înghețată de casă? Ce alegi?
Sorbetul este un desert dulce, răcoritor, pe bază de fructe cu adaos de alcool. Te ajută să te răcorești, te ajută să te hidratezi în zilele foarte calde și să își refaci energia.
Sorbetul nu conține lapte și grăsimi, astfel că este mai indicat pentru siluetă, mai ales dacă înlocuiești zahărul cu miere.
Înghețata de casă are și ea beneficiile ei. Laptele și smântâna aduc un aport de grăsimi, dar ea conține calciu, magneziu și nutrienți hrănitori din produsele lactate.
Înghețata de casă, din ingrediente proaspete și naturale, este recomandată mai ales copiilor și înlocuiește cu succes alte prăjituri, clătite sau gogoși care îngrașă.
Sorbetul este recomandat mai degrabă adulților, dacă este preparat cu alcool, dar și copiilor în varianta cu suc de fructe fără lichior.
Sorbetul fără zahăr și alcool este recomandat și diabeticilor, dar și persoanelor cu intoleranță la lactoză care nu pot consuma înghețată de casă pe bază de lapte.