Muștele sunt atrase în primul rând de mirosul delicios al preparatelor cu multă grăsime, cu sare sau cu zahăr. Tot ce ne place nouă le place și lor, mai puțin legumele sau ierburile cu arome intense. De aceea nu suportă levănțica sau castraveții.

Iată câteva soluții naturale care te vor ajuta să ții muștele la distanță și să te aperi de aceste insecte enervante.

Folosește ierburi și flori aromatice

Câteva mănunchiuri de frunze proaspete de pelin, cu flori de levănțică și crenguțe de busuioc îți vor împrospăta aerul de casă și vor alunga muștele. Parfumul persisten, amărui și picant al acestor plante nu este deloc pe placul insectelor precum muște, paianjeni sau țânțari.

Frunzele uscate de dafin sunt și ele o barieră eficientă împotriva muștelor. Trebuie să le pui în borcănele mici cu oțet la geam sau pe balcon, acolo unde vin mai adesea muștele pe timpul verii.

Castravetele alungă muștele

Nu se știe de ce, dar se pare că acestor insecte nu le plac deloc castraveții. Dacă pleci la picnic, ia cu tine și câțiva castraveți și pune cojile pe lângă alimente, să ții departe muștele. Nu vor veni nici la salata cu roșii și castraveți pe care o pregătești pentru friptura la grătar.

Și tot la picnic mai poți pregăti o soluție dulce din apă și zahăr, în câteva capace, pe care să le pui departe de locul unde mâncați. Muștele vor fi atrase de zahăr și vor sta la distanță de masa voastră.

Uleiuri esențiale împotriva insectelor

Parfumul uleiurilor esențiale este deosebit de plăcut pentru noi, dar pentru multe insecte este o adevărată otravă. Spre exemplu uleiul de mentă sau uleiul de eucalipt constituie una dintre cele mai bune apărători contra zburătoarelor enervante și ține departe și țânțarii.

Uleiul de camfor este și el foarte eficient, dacă îi suporți mirosul, însă trebuie pus într-o candelă sau într-un difuzor care se poate încălzi.

Capcane cu vin să ții muștele la distanță

În cazul în care muștele devin prea supărătoare, le poți aranja capcane cu vin și detergent de vase. Pune vinul cu detergent în mici recipiente, cum ar fi niște farfurii din plastic, la distanță față de zona în care iei masa sau într-un colț de bucătărie și muștele vor fi atrase de mirosul alcoolului.

sursa foto: 123rf.com