Vara, se înmulțesc mult mai ușor dăunătorii – gândacii de bucătărie, furnicile sau moliile. Poți folosi oricând împotriva lor otrăvuri și soluții chimice, doar toate acestea sunt toxice și pentru tine și pentru familia ta. Încearcă metode alternative să gonești dăunătorii, să nu îți pui sănătatea în pericol!

Tratează cauza și problema se va rezolva de la sine. Caută cu atenție orificiile, crăpăturile și găurile pe unde pot intra în casă dăunătorii, fie ei furnici, gândaci sau șoareci. Sigilează orice fisură și astupă toate căile prin care pot pătrunde în casă, inclusiv în beci sau pe balcon. Apoi, fă curățenie generală, să nu rămână resturi de mâncare sau pete de grăsime prin bucătărie, și aplică soluțiile noastre să scapi de dăunători.

Metode ieftine împotriva furnicilor

Presară var nestins de-a lungul zidurilor casei și prin toate crăpăturile prin care pot pătrunde furnicile. Este una dintre cele mai eficiente metode, iar efectul ei este de lungă durată. La fel de eficientă este și sarea grunjoasă, pe care trebuie să o presari peste tot în calea roiurilor de furnici. Dacă amesteci sarea cu piper măcinat, furnicile nu vor mai ajunge în apropierea casei tale cu lunile. Creta îți poate fi de ajutor, dacă nu te confrunți cu o invazie puternică. Desenează cu creta linii groase în jurul orificiilor prin care furnicile intră în casă și le vei ține la distanță. Prin cămară, presară făină și sare fină pe rafturile pe unde vezi furnici. Făina le împiedică să înainteze și vor ocoli locurile unde o găsesc. Foarte bună este și soluția concetrată de boia iute și usturoi macerat în apă, care alungă nu numai furnicile, dar și muștele.

Dăunătorii din casă. Soluții împotriva gândacilor de bucătărie

Înainte de a aplica diverse soluții, fie ele chimice sau ecologice, caută ”locuința” gândacilor, locurile în care depun ouăle și își cresc puii. Acestea pot fi ascunse în crăpăturile dulapurilor, prin cămară, în spatele țevilor de scurgere din bucătărie sau chiar în tocurile ușii sau al geamului. Sigilează toate fisurile pe unde pot intra în casă și pune în jurul lor fie coji de castravete proaspăt, fie păstăi de vanilie sau flori uscate de margarete. Toate acestea conțin uleiuri volatile care alungă gândacii și muștele. Pâinea înmuiată în acid boric, pe care îl găsești la farmacie, va avea efect pentru o perioadă scurtă, dar trebuie pusă frecvent, pentru că după două sau trei săptămâni de la eliminarea gândacilor adulți, pot apărea puii lor.

Plante aromatice împotriva muștelor și a moliilor

Păstrează buchețele de busuioc sau de levănțică printre haine, împotriva moliile, sau prin cămara din bucătărie să ții departe fluturii de făină și muștele. Eficiente sunt și frunzele de mentă sau uleiul esențial de cedru. Foile de dafin sunt bune împotriva moliilor de alimente, dar și a gândacilor de bucătărie.

sursa foto: 123rf.com