Paharele din cristal, vazele pentru flori sau vesela din sticlă își pierd strălucirea în timp și au nevoie de o curățare temeinică. Iată câteva soluții la îndemână care te vor ajuta să le redai frumusețea.

  • Dizolvă 250 ml de oțet și 3 linguri de sare grunjoasă într-un bol cu 500 ml de apă caldă. Înmoaie în această soluție paharele sau vasele din sticlă și las-o să acționeze o jumătate de oră. Sarea și oțetul vor înmuia depunerile de pe pereții vaselor și le poți curăța ușor cu detergent solid pentru vase.
  • Păstrează zațul de cafea timp de o săptămână, adaugă peste el câteva linguri de oțet și apă atât cât să obții o pastă abrazivă. Freacă interiorul vazelor din cristal cu această pastă folosind un burete aspru, apoi clătește cu apă caldă.
  • Folosește sarea grunjoasă puțin umezită pentru obiectele din cristal cu modele încărcate. De obicei, pe exteriorul paharelor sau al vazelor, în modelele tăiate în sticlă se adună mizeria, iar cristalele de sare te ajută să o cureți, fără să zgârie cristalul. Folosește un burete fin și insistă până când se curăță toate urmele de mizerie de pe sticlă. Spală apoi cu detergent de vase și clătește paharele cu apă și oțet, să rămână strălucitoare.
  • Pregătește, într-un bol adânc, o soluție din apă caldă și 100 ml de alcool sanitar, când clătești obiectele din cristal. Alcoolul îndepărtează urmele de grăsime și lasă paharele strălucitoare. Le poți șterge cu o cârpă moale din poliamidă, care nu lasă scame.
  • Capacele din sticlă, pe care se adună grăsimea la margine sau sub toartă, se curăță cu un tampon de vată bine îmbinat în alcool sanitar. După ce s-au înmuiat depunerile de grăsime, le poți spăla cu apă fierbinte și detergent de vase.

Photo credit: Didriks / Foter / CC BY