Câte haine nu ai aruncat doar pentru că aveau o pată de care nu reușeai să scapi? Iată câteva soluții eficiente care te vor ajuta să cureți petele dificile și să îți salvezi hainele preferate.

Grăsimea, iarba, cafeaua sau nelipsitele pete de transpirație pot fi îndepărtate mult mai ușor decât crezi, fără detergenți și soluții scumpe. Banala pastă de dinți îți vine în ajutor pentru orice pată uleioasă, mai ales dacă este vorba de haine albe. Lasă pasta de dinți să acționeze până se usucă, apoi spală hainele în mod obișnuit. Dacă petele de grăsime sunt mai vechi, te ajută detergentul de vase solid pe care îl folosești la fel ca pe pasta de dinți. Soluția din apă și oțet este cea mai eficientă pentru petele de transpirație. Înmoaie hainele uscate în această soluție, lasă-le câteva ore, apoi spală-le cu apă și detergent. Petele galbene de pe hainele albe pot fi și ele îndepărtate cu o soluție concentrată de bicarbonat de sodiu și apă caldă. Trebuie să lași hainele la înmuiat o oră în această soluție și abia apoi să le speli.

Situații de urgență!

Ți s-a întâmplat și ție să îți pătezi hainele în oraș sau la muncă, la birou? Iată câteva soluții pentru situațiile de urgență, când îți este imposibil să speli hainele.

  1. Folosește apa minerală carbogazoasă să cureți petele de cafea. Toarnă câteva picături de apă minerală pe pată și freacă ușor cu o batistă din bumbac. Pata se va decolora și nu te vei mai simți atât de jenată.
  2. Pentru petele de ruj, folosește puțin alcool sanitar. Tamponează și freacă ușor pata de ruj cu o batistă înmuiată în spirt sau în orice soluție de dezinfectat pe bază de alcool.
  3. Dacă te-ai pătat cu grăsime la restaurant, presară imediat sare și freacă ușor pata cu alcool incolor sau cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.

Scapă de petele dificile!

Ciocolata poate fi ușor curățată cu glicerină. Freacă pata de ciocolată cu un tampon înmuiat în glicerină și, după câteva minute, spală haina cu detergent. Soluția este eficientă pentru orice tip de țesătură.

Pasta de pix este greu de îndepărtat și numai dacă este proaspătă. Înmoaie zona pătată cu pix în lapte fierbinte și freacă energic. Mai poți folosi alcool cald sau o soluție concentrată din apă caldă și sare de lămâie.

Rugina iese numai cu zeamă de lămâie. Stoarce câteva picături de suc de lămâie peste pată și calcă țesătura cu fierul de călcat. Căldura va activa acidul din zeama de lămâie și va decolora pata de rugină.

Fondul de ten pătează și lasă urme neplăcute pe hainele deschise la culoare. Dacă este o pată proaspătă, freacă zona cu miez proaspăt de pâine, să absoarbă grăsimea, și spală haina cu un detergent de calitate. Dacă este o pată veche, folosește o soluție diluată din apă și amoniac.

sursa foto: 123rf.com