Materialele tricotate, materialele pufoase și materialele de slabă calitate sunt primele care se scămoșează. Când îți cumperi haine noi, ai grijă ce alegi, ca să nu se umple de scame de la prima purtare. 

Până și materialele fine de vară, cum sunt cele pe bază de satin sau fibre sintetice lucioase atrag scamele. Iată mai jos câteva soluții să scapi de scamele de pe haine cât mai ușor.

Evită hainele de calitate slabă

Puloverele sau sacourile făcute din combinații de fire pufoase sau din bumbac de proastă calitate și fire sintetice se scămoșează imediat, de la primele purtări. Verifică eticheta și încearcă să alegi haine realizate din materiale bine țesute, din fibre de calitate, elastice și rezistente. La fel și rochiile sau bluzele din bumbac de calitate inferioară se pot scămoșa după câteva purtări.

Evită țesăturile prea moi și rare

Cu cât sunt mai rare țesăturile, în cazul unui pulover sau al unei fuste, cu atât se scămoșează mai repede. Încearcă să cumperi haine din materiale țesute dens, bine netezite și bătute, care sunt mai rezistente la uzură. Acestea rezistă mai bine și la spălat.

Nu de puține ori am observat că și tricourile de bumbac de proastă calitate să scămoșează după mai multe purtări și este bine să cumperi tricouri și bluze de vară din bumbac de calitate, cu o textură densă.

Spală hainele pe dos

Întoarce bluzele delicate sau fustele pe dos când le pui la spălat în mașină, dacă știi că acestea se scămoșează repede. Scamele inestetice apar în momentul în care materialele se freacă unele de altele, chiar dacă sunt din aceleași fibre.

Alege un program pentru haine delicate sau spală de mână

Ar fi bine ca puloverele delicate și materialele care se scămoșează mai ușor să le speli separat cu un program pentru rufe delicate sau mai degrabă să le speli de mână. Nu insista să le freci puternic. Mai bine le lași la înmuiat în apă cu șampon, să se degreseze bine firele, și apoi le poți spăla cu un detergent lichid.

Este indicat să le clătești foarte bine cu apă și oțet, pentru a îndepărta reziduurile de detergent din fibre. Astfel, se vor electriza mai rar și nu se mai scămoșează hainele atât de repede.

Bicarbonat în apa cu care le clătești

Apa alcalină cu bicarbonat de sodiu este indicată pentru a clăti hainele care se scămoșează. Iar, la final, trebuie lăsate să se usuce afară, în aer liber. Dacă le bagi la uscător, hainele se vor freca unele de altele și vor face iar scame inestetice.