Grădina de legume și florile, ba chiar și pomii fructiferi dintr-o livadă mică pot fi îngrijiți toată vara cu soluții naturale. Nu este nevoie să apelezi la insecticide sau pesticide chimice, decât dacă apare o situație foarte gravă și necesită măsuri drastice.

Dacă ții în frâu dăunătorii încă de la apariția florilor și a primelor fructe și legume, vei avea o grădină sănătoasă și roade bune la toamnă.

Cum acționează insecticidele naturale

Folosește soluții cu miros puternic sau gust iute, care produc fum înecăcios. Mai poți folosi acizi înțepători precum oțetul. Insectele nu le suportă, dar acestea nu dăunează legumelor sau fructelor, decât într-o foarte mică măsură.

Usturoiul, tutunul, ardeii iuți, alcoolul, sarea, uleiul sau săpunul sunt bariere eficiente împotriva insectelor care atacă legumele. Cele din urmă, uleiul și săpunul, ajută la fixarea pe frunze a soluțiilor insecticide și folosite în proporțiile recomandate de specialiști nu dăunează plantelor.

Ce insecte poți combate în grădina de legume

Afidele pot fi ținute departe cu ceai de tutun, cu soluții pe bază de alcool sanitar, cu soluții de hrean, cu ceai de pelin sau cu decoct din coji de portocală.

Musculițele albe pot fi îndepărtate cu soluții pe bază de alcool sanitar sau de ardei iuți, cu ceai de tutun sau de rubarbă.

Tripșii sunt omorâți cu spray de usturoi.

Acarienii pot fi înlăturați cu spray de hrean, de usturoi sau de coriandru.

Cele mai cunoscute soluții naturale

Extractul de urzici, făcut dintr-un kilogram de urzici la 10 litri de apă și lăsat la macerat până miroase înțepător, alungă gândacii care rod frunzele și totodată hrănește solul. Tot extractul de urzici ajută și la combaterea unor ciuperci care atacă frunzele legumelor, precum făinarea.

Maceratul de gălbenele, făcut din 25 g de flori la 500 ml de apă, combate gândacul de asparagus și viermii care rod roșiile și vinetele.

Maceratul de pelin, făcut din 250 g frunze la 2 litri de apă, combate afidele și omizile.

Din mentă, frunze de ceapă și ardei iuți, tocate și puse la macerat, apoi diluate cu apă, poți obține un spray împotriva insectelor care sug seva plantelor.

foto: 123rf.com