Perdelele, cearșafurile sau prosoapele albe se îngălbenesc în timp, de obicei din cauza detergenților puternici. Iată câteva soluții simple și ieftine să le redai strălucirea și să ai rufe albe ca zăpada cât mai mult timp.

Înălbitorii din comerț fac minuni la primele spălări, dar cu timpul atacă fibra materialelor și le deteriorează. Dacă vrei să îți păstrezi rufele și lenjeriile la fel de albe ca atunci când le-ai cumpărat, este mult mai bine să folosești soluții naturale sau mai puțin toxice.

Perdele mai albe

Dacă perdelele tale au căpătat o nuanță gălbuie sau cenușie, lasă-le peste noapte la înmuiat într-o soluție din formată din 3 litri de apă rece și jumătate de ceșcuță de sare. A doua zi, le poți spăla cu un detergent delicat, iar după ce se vor usca, vei vedea diferența surprinzătoare. Pentru perdelele înnegrite de fumul de țigară, adaugă în detergentul cu care le speli și un plic de bicarbonat de sodiu, apoi lasă-le să se usuce la soare. În cazul în care situația este destul de gravă, poți apela la un truc mai puțin obișnuit: cumpără două tablete efervescente pentru curățarea aparatului dentar, dizolvă-le în doi litri de apă și lasă perdelele să se înmoaie peste noapte. Aceste tablete dau o ușoară tentă albastră apei, ceea ce accentuează culoarea albă a perdelelor, după ce se usucă.

Cearșafuri și rufe imaculate

Rufele albe din in sau din bumbac, cearșafurile sau prosoapele își vor recăpăta strălucirea dacă le ții la înmuiat câteva ore într-o soluție ușor sărată, înainte să le speli. De asemenea, le poți înmuia și în apă cu bicarbonat de sodiu, pentru a deveni mai albe. În timpul spălării, se recomandă să pui în mașină două, trei săculețe de in alb, bine închise, cu bucăți de coajă de lămâie. Acidul din coaja de lămâie ajută la albirea rufelor și le dă un parfum proaspăt.

sursa foto: 123rf.com