Pixurile tradiționale au o pastă cu o bază uleioasă, care poate fi curățată cu solvenți specifici. Pixurile cu pastă fluidă sunt ușor de spălat cu apă și detergent, pe când pixurile cu gel conțin o cerneală puternic pigmentată, greu de eliminat. Pentru fiecare există, însă, o soluție.

Folosește produse pe bază de alcool

Tamponează pata de pix de pe haină cu alcool rafinat sau cu alcool medicinal, dacă este vorba de un pix obișnuit. Alcoolul va dizolva pasta de pix treptat, de aceea trebuie să ștergi de mai multe ori, până dispare orice urmă. Spală apoi haina în mod obișnuit, cu apă caldă și detergent, deoarece alcoolul sanitar lasă și el urme pe țesătură. O altă metodă eficientă este și fixativul de păr. Pulverizează fixativ pe pata de pix, mai ales dacă este recentă, așteaptă câteva minute să se usuce, apoi spală haina și freacă bine pata cu un detergent împotriva petelor. În cazul în care nu ajungi prea curând acasă și ți-ai pătat hainele cu pix la birou, folosește gel antibacterian pentru mâini pe bază de alcool. Pulverizează pe pată și tamponează cu o batistă curată, de mai multe ori, până dispară orice urmă de pix.

Când folosești produse pe bază de alcool, pune sub haină, în dreptul petei de pix, un prosop, o batistă, un șervețel sau orice altă bucată de material moale și absorbant.

Uite cât de util este laptele!

Petele de pixuri cu pastă fluidă, pe bază de apă, sunt cele mai ușor de curățat. Înmoaie pata de pix în lapte bătut (este mai eficient!) sau în lapte dulce, așteaptă o jumătate de oră cât timp materialul stă în lapte, apoi freacă ușor cu o periuță de dinți și clătește cu apă caldă. Dacă au mai rămas urme de pix, aplică un detergent pudră pentru pete și puțină apă și freacă ușor cu o periuță moale. La final, ar trebui ca haina ta să nu mai aibă nici urme de pată.

Petele de pix cu gel, cele mai dificile

Pixurile cu gel sunt aproape imposibil de curățat, fiind la fel de puternice ca și markerele permanente. Ele au o cerneală puternic pigmentată care nu poate fi curățată decât cu detergenți speciali. Trebuie să acționezi imediat, cât timp pata este proaspătă, și să freci zona atinsă cu pixul cu un burete fin și detergent. Dacă ești acasă, aplică imediat pe pată un amestec de amoniac și apă caldă și freacă bine cu o periuță de dinți, apoi spală haina cu detergent pentru pete.

sursa foto: 123rf.com

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI