Pantofii care miros neplăcut pot fi făcuți din materiale de calitate mai slabă. Dar și ciuperca piciorului poate fi o cauză pentru mirosul urât al picioarelor tale. O altă cauză ar putea fi vopseaua sau lacul de proastă calitate, folosite la fabricarea pantofilor. Motivele sunt diverse, dar iată soluții care te ajută indiferent de cauză.

Spală încălțămintea, dacă este posibil

Pantofii sport, realizați din diverse materiale textile sau sintetice, pot fi spălați ușor cu apă și detergent. Îi poți spăla chiar și la mașina de spălat, dar numai după ce le-ai curățat și dezinfectat talpa. Pune-i într-un săculeț perforat și spală-i împreună cu alți papuci de casă și espadrile.

Pantofii care miros urât, făcuți din piele naturală

Aceștia nu pot fi spălați, dar pot fi curățați la interior cu o dischetă de vată îmbibată în apă caldă și puțin balsam de rufe. Balsamul parfumează și curăță petele de transpirație. Lasă-i apoi să se usuce în aer liber, fără să folosești uscătorul de păr sau caloriferul. Nu îi pune nici în soare, deoarece pielea naturală se usucă și devine rigidă la temperaturi mari.

Uleiurile esențiale și bicarbonatul

Pulverizează o lingură de bicarbonat în pantofii care miros neplăcut și lasă pudra albă cel puțin 3 ore. Apoi curăță cu un burete umed și picură câteva picături de ulei esențial de citrice sau de eucalipt. Aceste arome sunt mai puternice decât altele, dar deosebit de plăcute și vor îndepărta mirosurile grele din pantofi pentru o perioadă de cel puțin 7 – 10 zile.

Folosește vodkă în ultimă instanță

Bunica te-ar sfătui să cureți pantofii care miros urât, la interior, cu o dischetă îmbibată în alcool medicinal. În afară de faptul că acesta este puternic colorat și va lăsa pete albastre, nu este prea eficient. Folosește mai bine vodkă. Este incoloră și suficient de puternică să distrugă tot felul de bacterii care întrețin mirosul neplăcut. Nu pătează, se evaporă în câteva minute și ia cu ea și izul nedorit.

foto: 123rf.com