CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Rețetele din majoritatea cărților de bucate nu recomandă anumite soiuri de ceapă. Cu toate acestea, noi știm că unele dintre ele sunt mai dulci, altele mai iuți și încercăm să le folosim separat pentru anumite preparate.

Iată cele mai cunoscute și cumpărate soiuri de ceapă și cu ce mâncăruri se potrivesc.

Ceapa galbenă

Este cea mai folosită, este ușor de recunoscut după coaja galben-maronie și după dimensiunile destul de mari în comparație cu alte soiuri. Ceapa galbenă poate fi folosită pentru orice fel de mâncare, aperitiv sau salată. Are un gust moderat de iute, dar fii sigură că vei plânge când o vei curăța. Când este prăjită sau fiartă, ceapa galbenă își pierde iuțelea și capătă un gust mai blând și mai dulceag. O poți folosi pentru orice preparat, dar mai ales pentru mâncărurile care presupun un proces de gătire mai îndelungat, precum ciorbele, supele, tocănițele sau plăcintele.

Ceapa albă

Ușor de recunoscut după coaja imaculată și forma aproape perfect rotundă, ceapa albă este apreciată pentru textura ei crocantă. Are un gust iute mai pronunțat decât ceapa galbenă, conține mai multă apă, dar este mai crocantă. Datorită gustului și texturii sale, este folosită în special pentru salate de crudități și verdețuri și pentru sosurile picante, scăzute, care se adaugă la fripturi.

Soiuri de ceapă dulce

Sunt câteva soiuri cunoscute drept ceapă dulce, cu o coajă gălbuie, deschisă la culoare și subțire și de dimensiuni mai mici decât ceapa galbenă. Așa cum îi spune și numele, această ceapă are un gust ușor iute și mai dulce decât ceapa galbenă. Ceapa dulce este de preferat la supele cremă sau la preparatele care menționează să fie caramelizată ceapa înainte de a se adăuga alte ingrediente. Din ceapa dulce se fac și inelele de ceapă pane, deosebit de gustoase.

Ceapa roșie

Cea mai savuroasă și decorativă dintre aceste soiuri de ceapă populare, ceapa roșie este ușor de recunoscut după coaja și pulpa ei roșu-violacee. Este o ceapă cu un gust mai dulce și folosită adesea crudă în salate și sandviciuri. Este totodată o ceapă crocantă, astfel că se poate folosi și pentru pizza sau burgeri.

Ceapa verde

Este savuroasă primăvara, când este proaspătă, fragedă și dulce. Este cel mai dulce doi de ceapă și se cultivă din anumite soiuri de arpagic. Ceapa verde se folosește integral la salate, tocănițe și ciorbe, la mâncăruri scăzute pe bază de carne și organe, la umplurile de carne și apertivele cu brânză sau șuncă.

Soiuri de ceapă. Șalotele

Sunt cepe cu coaja aurie, cu o formă alungită și mult mai mici în dimensiune decât ceapa galbenă. Șalotele dau un gust special preparatelor cu pretenții și sunt folosite pentru sosuri fine, pentru cărnuri albe și pește. Șalotele sunt cepe cu un gust dulceag și aromat și cu o textură destul de moale.  

foto: Shutterstock