Cum se folosește smântâna lichidă sau smântâna pentru gătit? Și de ce sunt atât de multe variante în comerț? Fiecare dintre ele are alte întrebuințări, alt gust și alt procent de grăsime. Chiar dacă suntem uneori confunzi în fața rafturilor cu diverse tipuri de smântână, trebuie să reținem informațiile de bază și să știm cum se folosește fiecare.
Cum se obține smântâna
Smântâna de la bunici, grasă, gălbuie și proaspătă, cu gust intens de lapte, nu se găsește nicăieri în comerț. Smântâna proaspătă începe să fermenteze în două – trei zile și nu poate fi comercializată ca atare.
Smântâna se obține prin centrifugarea laptelui gras, proces prin care se separă grăsimea. Aceasta se pasteurizează, adică se încălzește rapid la o temperatură de 100 de grade Celsius pentru a opri activitatea bacteriilor și a microbilor. Smântâna se răcește rapid, se ambalează și se comercializează sub formă de smântână proaspătă.
Alte două procese prin care se oprește fermentarea smântânii sunt sterilizarea la 115 grade Celsius și tratamentul UHT, la 150 de grade Celsius.
Smântâna lichidă, smântâna pentru gătit sau smântâna pentru frișcă sunt tratate prin procedeul UHT (ultra heat treatment), se ambalează în cutii de carton vidate și au un termen de garanție mai îndelungat, de aproape o lună.
Tipuri de smântână. Ce procent de grăsimi are fiecare
Smântâna maturată: este obținută prin centrifugare și pasteurizare, este ambalată de obicei la pahare de plastic închis etanș și are un termen de garanție de aproximativ 2 săptămâni. Aceasta este smântâna cremoasă, cu un gust ușor acru, pe care o consumăm fie ca atare, pe pâine sau cu mămăligă, fie în diverse supe, sosuri, salate sau prăjituri.
Acest tip de smântână poate avea un procent de grăsime cuprins între 12% și 25%.
Smântâna lichidă: este de obicei tratată UHT și are un termen lung de expirare, dacă nu deschizi cutia. De îndată ce ai deschis cutia, este bine să folosești smântâna cel mult în 3 sau 5 zile. Smântâna lichidă este mai grasă și are un gust dulce. Cu cât este mai grasă, cu atât poți face o frișcă delicioasă din ea.
Smântâna fermentată: este cremoasă, densă și are un gust acru. Este o smântână grasă, de peste 15 sau 20% grăsime și se consumă ca atare, în combinație cu brânzeturi sau în salate. Reține că smântâna fermentată se folosește în preparate reci, pe când smântâna lichidă se folosește în general pentru gătit, la fiert și copt.
Smântâna pentru gătit: este și ea tratată UHT pentru a rezista mai mult timp, este foarte grasă și este bună pentru preparatele care se fierb și se coc. Este o smântână folosită pentru sosuri, plăcinte, tarte și supe. Uneori conține și agenți de îngroșare care te ajută să obții un sos perfect, care nu se taie.
Cum se folosește smântâna lichidă
Acest tip de smântână se folosește doar pentru gătit. Are un gust mai dulceag, dar este foarte grasă și nu se recomandă să o pui în cafea. Pentru cafea și cacao există un alt tip de smântână special, ambalat în pastile rotunde, cu un procent de 8 – 10% grăsime.
Smântâna lichidă este folosită adesea pentru frișcă, pentru cremele de prăjituri și tiramisu, pentru glazura de pe tort.
De asemenea poate fi folosită pentru sosuri delicate și pretențioase, pentru umpluturile din plăcinte și tarte sau pentru supe cremă.
În general, smântâna lichidă conține anumiți agenți de îngroșare pentru a obține o frișcă densă, pe când smântâna pentru gătit poate conține doar un simplu conservant, pentru a rezista mai mult la raft. Gustul și consistența celor două tipuri de smântână sunt foarte apropiate și amândouă pot fi folosite pentru gătit.