Folosindu-se de un cod care a fost scris de mai mulți cercetători, antreprenorul Bogdan Micu a postat pe pagina sa de Facebook o posibilă evoluție a pandemiei, pe care a și prezentat-o autorităților.

Simularea nu a fost realiaztă ca să sperie, ci din simplul motiv că trebuie să se știe de ce necesar de echipamente și medici avem nevoie, specifică antreprenorul.

”Am nevoie de această predicție ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țara. Să știu ce trebuie cumpărat, pentru că nu poți cumpăra de pe o zi pe alta milioane de echipamente. Trebuie strategie și viziune, altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente.

În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania. Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela.

Între variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, și testate deja in China și alte tari, si deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular? Două variabile

1. Compliance rate al distanțării. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adica 2 din 3 oameni respectă destul de serios distanțarea socială. Dar nu am date să știu dacă chiar așa e. Dar cred că așa e.

2. Numărul de infectați care au intrat în țară. Aici mi-a fost super greu să fac o estimare. Am verificat cu poliția de frontieră cam câți oameni au intrat în țară și din ce țări au venit. Am verificat la acea dată câți oameni erau deja confirmați în acele țări. Am făcut o extrapolare și am zis că, probabil, un procent similar cu populația din zona de unde vin sunt bolnavi și ai noștrii români. Momentan am ales 2000 de bolnavi inițiali în ziua zero. Asta înseamnă câți am estimat eu că sunt infectați intrați în România. Ziua zero aleasă de mine este 8 martie.

grafic evolutie pandemie coronavirus

Cum se citește estimarea:

1. Vârf? Toată lumea mă întreabă când atingem Vârful. În primul rând sunt mai multe Vârfuri. Cel de infectați. Vârful de spitalizați. Vârful de decese. Dar un vârf NU înseamnă o zi în cazul de față. Înseamnă – așa cum se vede din grafic- o perioadă lungă de aproape 45 zile.

2. Culoarea galbenă înseamnă numărul de persoane expuse virusului.

3. Culoarea roșei înseamnă numărul de persoane infectate (inclusiv asimptomaticii).

4. Culoarea albastru deschis înseamnă numărul de persoane spitalizate. (Din asta se aplică un procent pentru a vedea numărul de persoane în Terapie Intensivă).

5. Culoarea albastru închis – numărul de decese.

Graficul este pe zile. Și practic se poate citi în fiecare zi câți oameni vor fi în spitale. În Terapie intensivă. Decese. Vindecați. Etc.

Cum am verificat că e corect?


Cea mai bună metodă de verificare până acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Și, cu o marjă de eroare cam de 10-20% a prezis corect evoluția. De pildă când în țară erau 1.814 confirmați și 70 decese eu vedeam 1.870 confirmați și 90 decese.

Mă aștept ca modelul să înceapă să aibă diferențe tot mai mari față de realitate. Asta este pentru că, deși mă lupt de ceva vreme să am acces la informații oficiale, ca să pot antrena modelul pe date cât mai reale, mă lovesc de o frică de transparentizare pe care nu o înțeleg. Chiar dacă sunt angajat guvernamental. Oricum și așa, modelul ne dă o idee asupra duratei si magnitudinii. E pură matematică.

Acum doua zile am prezentat acest model domnului Ministru Tataru. Și apoi și domnului Prim Ministru. Au fost foarte receptivi la ce au văzut.

Am zis că, de fapt, modelul asta este doar o unealtă pe care trebuie să o folosim ca să prezicem în mod AUTOMAT necesarul de echipamente în spitale în avans, rata de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rata de îmbolnăvire a medicilor, distribuția automată și trasparentizarea distribuției de echipamente etc etc.

Ar trebui să putem sta la masă cu autoritățile, să discutam ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi.

Achizițiile de echipamente durează. Resursele nu pot fi realocate pe loc.

Cum înlocuim doctorii din carantină? Cum testam dacă se termină testele într-un loc și în altul sunt prea multe? Pentru că distribuția spațială nu e uniformă?

Totul trebuie automatizat, profesionalizat și debirocratizat în max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prabuși rapid sub greutatea realității de mâine.
A rămas că mai discutam.

Datele rezultate pe scenariul probabil:

1.Începând cu aprox 8 aprilie vom trece de 5000 de confirmați. În modelul meu comfirmații și spitalizații sunt puși împreună. Dar o parte sunt în carantină de fapt.

2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.

3. Peakul (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5000 de oameni în spitale și carantină.

4. Ziua cu cei mai mulți oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aprximativ 8.535 oameni în spitale și carantină dar cu simptome grave.

5. În perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

6. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

7. La 1 iulie, când vom fi învins, vom avea aproximativ 2.657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip Italia:

În general, dacă mă iau după Italia și extrapolez la România, cifrele tind să se dubleze. Deci dacă vreți scenariu pesimist înmulțiți cu doi cifrele de mai sus. Mai rău de atâta e foarte improbabil să fie. Dar, durata rămane aceeași. Doar parabola e mai înaltă.

Ps: Azi modelul meu zice 2.756 de infectati cu 112 decese. Și sunt de fapt 2.738 infectați și 107 decese.

Sper că aceste informații să vă ajute. Și să fie un exemplu ca Transparența inspiră solidaritate și Transparența ar putea ajuta dacă ar fi practicată”, își încheie postarea antreprenorul.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și De ce unii pacienți infectați cu coronavirus au simptome ușoare și alții severe? Iată explicația

Citește și: