Simbolurile cuptorului electric sunt simboluri internaționale și intuitive. Cele mai multe gospodine folosesc cuptorul electric fără să mai citească instrucțiunile. Cu toate acestea, este bine să știi la ce temperatură și pentru ce preparate este bine să folosești fiecare funcție, pentru a găti mult mai eficient alimentele.

Funcția aer cald

Simbolul de ventilator, în centrul unui cerc, arată că pornește doar funcția de aer cald. Cuptorul se încălzește, iar ventilatorul distribuie uniform căldura în cuptor. Această funcție poate fi folosită pentru a încălzi mâncare sau pentru a găti diverse preparate cu volum redus cum ar fi biscuiții, foile de prăjitură sau pizza.

Funcția de aer cald sau ventilatorul care distribuie uniform căldura este concepută pentru a reduce consumul de energie. De aceea, este bine să folosești funcțiile de gătire cu ventilator pentru un consum moderat și pentru un timp mai redus de coacere.

Simbolurile cuptorului electric: funcțiile de coacere

Pătratul cu o linie în partea de jos îți arată că se încălzesc doar rezistențele din partea inferioară a cuptorului. Această funcție este folosită pentru a găti fripturi, cozonaci, plăcinte, pui umplut, sarmale și alte alimente cu un volum mare.

Pătratul cu o linie în partea superioară îți arată că se încălzește cuptorul doar sus și se recomandă să coci alimentele în partea de sus: pizza, pișcoturi, prăjituri.

Pătratul care are 2 linii, una sus și una jos, îți arată că se încălzesc rezistențele și în partea superioară a cuptorului, și în partea inferioară. De obicei, această funcție pornește automat și ventilatorul pentru a distribui uniform căldura. Această funcție poate fi folosită pentru orice preparat, dar mai ales pentru alimentele cu volum mare cum ar fi puiul umplut, fripturile, cozonacii, plăcintele, budincile sau peștele.

Funcția grill

Linia în zigzag este specifică pentru funcția grill. De cele mai multe ori folosim grillul pentru fripturi, cârnați și mici, iar funcția potrivită este reprezentată printr-un pătrat cu linia zigzag în partea de sus.

Multe cuptoare electrice moderne au și funcția de ventilator inclusă în funcția grill. În acest caz, datorită ventilatorului, căldura este distribuită în tot cuptorul, iar alimentele pe care le coci la grill se gătesc mai bine și mai rapid.

Dacă ai un cuptor performant, probabil ai deja funcția de grătar și coacere în partea inferioară, care poate fi folosită pentru a găti mai rapid fripturile cu os, un curcan sau un pui întreg.

Alte funcții importante ale cuptorului electric

Panoul de comandă cuprinde simbolurile cuptorului electric reprezentative pentru funcții esențiale de încălzire, setare sau siguranță.

Pătratul cu trei linii îți arată că poți încălzi direct în cuptor farfuriile cu mâncare. Spre deosebire de cuptorul cu microunde, dacă folosești această funcție la cuptorul electric poți introduce și veselă din inox sau din metal, precum și orice fel de farfurie, fie ea din porțelan sau din ceramică.

Funcția timer, reprezentată printr-un ceas, te ajută să setezi timpul de coacere, iar cuptorul va suna alarma și te va anunța să verifici mâncarea. Este o funcție deosebit de importantă pentru că nu de puține ori uităm mai multă vreme mâncarea în cuptor și riscăm să se ardă.

Iar pătratul cu o cheie reprezintă funcția care blochează ușa cuptorului. În acest fel copiii mici sau bătrânii nu o pot deschide în timp ce cuptorul funcționează.

Treptele de temperatură în cuptorul electric

Fiecare gospodină respectă indicațiile din rețete și setează cuptorul la temperatura potrivită pentru a găti diverse preparate. Iată și treptele de temperatură ale cuptorului care îți arată când începe să se încingă și să coacă alimentele. Sunt trepte de temperatură specifice cuptoarelor moderne, cu convecție și ventilator.

Temperatura (grade Celsius)Gradul de încălzire
110-130Foarte rece
140-150Rece
160-180Moderat
190-200Aproape fierbinte
220Fierbinte
230-240Foarte fierbinte