Umiditatea sporește într-o cameră în care îți usuci hainele pe calorifer. Mulți dintre noi poate că nu avem un balcon spațios, o terasă sau o curte în care să ne uscăm rufele la soare. Unii ne mai și grăbim să le uscăm în câteva ore și atunci le punem pe caloriferele electrice încinse sau lângă aeroterme. Dar acest obicei poate dăuna și sănătății noastre, și casei în care locuim.

Evită să usuci hainele pe calorifer!

Oricât de bine ar fi stoarse hainele de mașina de spălat, în momentul în care se usucă forțat pe calorifer, umiditatea din cameră crește rapid.

Aerul foarte cald și umed va favoriza dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor. În primul rând, mucegaiul va apărea pe lângă ramele ferestrelor, prin colțurile pereților și în zonele cele mai reci, spre exemplu pe un perete care comunică la exterior sau cu un hol neîncălzit.

Multă vreme mucegaiul se poate dezvolta fără să îl observi în zonele cele mai ascunse, ceea ce va dăuna grav sănătății tale.

Aerul umed și mucegaiul, risc de boli respiratorii

În condițiile în care usuci săptămânal rufele pe calorifer, iar aerul din casă este mereu umed și încărcat de spori de mucegai, apariția bolilor respiratorii nu este decât o chestiune de timp.

Rinitele, durerile de cap și migrenele apar frecvent în locuințele umede și igrasioase. Infecțiile respiratorii, astmul, bronșitele sunt și ele boli care sunt favorizate de aerul umed din casă. Iar, în cazul în care te îmbolnăvești de viroze și gripe, acestea se vindecă mult mai greu, dacă locuința este umedă și slab aerisită.

Aspergiloza pulmonară, o boală greu de tratat

În camerele umede se dezvoltă adesea o ciupercă denumită Aspergillus fumigatus. Inhalarea sporilor acestei ciuperci va declanșa o boală greu de tratat, care afectează plămânii pe viață. Este vorba de aspergiloza pulmonară, care provoacă leziuni pulmonare permanente, avertizează prof. Dr. David Denning, profesor de Boli Infecţioase şi Sănătate Globală la Universitatea din Manchester.

Folosește un uscător de rufe, pentru că este una dintre cele mai bune investiții într-o casă unde nu poți usca rufe pe balcon. Sau usucă rufele afară, la aer curat și la soare. Aceasta este cea mai sănătoasă metodă, iar hainele tale vor fi mult mai proaspete și curate, pentru că și soarele are contribuția lui la eliminarea unor bacterii și mucegaiuri din hainele umede.