Mierea naturală este singurul aliment din lume care nu se strică, dacă este păstrată în cele mai bune condiții, într-un spațiu uscat și răcoros, unde nu ajunge umezeala. Foarte importante sunt și vasele în care o păstrezi, precum și temperatura. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi mierea mult timp, fără să își schimbe culoarea sau să se strice.

  1. Cumpără faguri de miere la borcan și îi poți păstra ani de zile. Este formula ideală să te bucuri de calitățile mierii, fără să fie alterate.
  2. Mierea trebuie depozitată în recipiente de sticlă sau din lemn finisat. Ferește-te să o pui în cutii metalice pentru că va oxida.
  3. Păstrează mierea întotdeauna în recipiente închise, deoarece ea atrage mirosurile alimentelor din jur, dar și mirosurile casei. De asemenea, este recomandat să fie păstrată în borcane sau sticle de culoare închisă, pentru a nu-și pierde proprietățile antibacteriene.
  4. Ferește mierea de căldură, nu o încălzi nici pe aragaz, nici la cuptorul cu microunde. Cea mai bună metodă să o încălzești, în cazul în care a cristalizat, este să pui borcanul cu miere într-un vas cu apă caldă, dar nu fierbinte. În câteva ore, se va înmuia suficient să o poți folosi.
  5. Mierea încălzită la 37°C își pierde aproximativ 200 din substanțele benefice, la 40°C este distrusă invertaza, o enzimă importantă, iar la 50°C se caramelizează zaharurile.
  6. Dacă vrei să îndulcești cafeaua sau ceaiul cu miere, alege-0 pe cea de salcâm și așteaptă până când băutura se mai răcește, să nu fie fierbinte.
  7. O lingură de miere cântărește 23 g, iar o ceșcuță standard de miere are aproximativ 350 g.
  8. Pentru prăjituri, 220 g zahăr echivalează cu 165g miere, iar trei sferturi de ceașcă de miere cântăresc cât o ceașcă plină de zahăr.
  9. Dacă faci biscuiți sau blaturi de prăjituri cu miere, coace-le la temperatură joasă. Este suficient să fie 20°C în cuptor, pentru că biscuiții se coc imediat, iar mierea nu își pierde proprietățile.

sursa foto: Foter.com