Înainte de toate, blatul de bucătărie trebuie ales în funcție de dimensiunile sale și de modul în care se adaptează bucătăriei. Dacă alegi mobila clasică, un blat modern, din materiale compozite și culori tari nu se va potrivit prea bine cu restul dulapurilor. De asemenea, materialul și rexistența lui în timp la uzură sunt criterii foarte importante, chiar dacă te costă mai mult calitatea acestora. Iată ce tipuri de blaturi se găsesc pe piață, care sunt cele mai noi și care sunt avantajele acestora.

Blatul clasic din PAL sau MDF

Prescurtarea PAL vine de la plăci aglomerate de lemn, iar acest tip de blat este printre cele mai accesibile ca preț. De obicei blatul din PAL este laminat pentru a fi mai rezistent la umezeală, dar durabilitatea lui în timp este scăzută, în comparație cu blaturile din MDF, adică din plăci fibrolemnoase, cu densitate mai mare. Plăcile MDF sunt mai dure, rezistă mai bine în timp și vin în culori variate. De obicei, din MDF se realizează doar fronturile corpurilor de mobilier, astfel că poți alege același model și aceeași culoare pentru ușile dulapurilor și pentru blat.

Blatul din granit

Este la modă, deși are și el dezavantajele lui. Chiar dacă arată elegant, trebuie să știi că este un blat scump, care se pătează ușor și nu se curăță prea bine. Este rezistent la temperaturi ridicate, dar se poate sparge la impactul cu un obiect greu. În timp, își pierde luciul și trebuie șlefuit, de regulă, o dată pe an.

Blatul din material compozit

Acesta este fabricat din praf de cuarț și polimeri, într-o varietate foarte largă de culori și este deosebit de rezistent la zgârieturi și arsuri. Datorită faptului că suprafața lui nu este poroasă, nu se pătează și își păstrează luciul chiar și la temperaturi ridicate. Dar și prețul lui este ridicat!

Blatul din lemn

blatul de lemn

Dacă vrei o bucătărie tradițională sau elegantă, blatul din lemn este o alegere potrivită, dar trebuie să alegi o esență tare, precum stejar sau arțar. Dar un astfel de blat necesită soluții de protecție și întreținere frecvemt, pentru a-și păstra frumusețea în timp. Se crapă ușor și se pătează ușor, dacă nu este îngrijit periodic.

sursa foto: 123rf.com