Înainte de toate trebuie să știi că hainele greu de călcat sunt și cele mai delicate din garderoba ta, de aceea este bine să le speli de mână sau la un program de rufe delicate, fără stoarcere.

Dacă le speli de mână este suficient să le presezi ușor între două prosoape pufoase pentru a elimina surplusul de apă și apoi să le lași să se usuce la aer. Iar când vrei să le calci, încearcă să ții cont de aceste sfaturi și va fi mai ușor.

Materialele dificile se umezesc în prealabil

Mătasea, lâna, cașmirul, mohairul sau alte materiale mai dificile, care nu se netezesc prea ușor cu fierul de călcat obișnuit, trebuie umezite cu un strop de apă înainte și lăsate să se întindă pe un umeraș.

Apoi se calcă pe dos, folosind drept protecție o batistă umedă sau o bucată de bumbac albă.

Dacă mătasea are dungi greu de călcat, poți umezi batista mai bine și apoi să calci cu fierul setat pe o temperatură mai ridicată.

În cazul în care ai fier de călcat vertical, nu ezita să îl folosești conform instrucțiunilor. Dar cutele persistente tot cu batista și fierul clasic se îndreaptă mai bine.

Volănașele, dantela, pensele

Dacă nu ai încă, neapărat să îți cumperi o masă de călcat de bună calitate și un accesoriu pentru călcat mânecile. Cu acest accesoriu vei reuși să calci perfect volănașele, pe fiecare în parte, și pensele la pantaloni și la fuste.

El este util pentru detaliile de pe haine, nu doar pentru mâneci și manșete. Foarte util este și vârful îngust al mesei de călcat, proiectat special pentru părțile înguste ale hainelor.

De asemenea, și acestea trebuie umezite înainte pentru a merge treaba mai ușor.

Hainele greu de călcat

Evită să calci în cerc sau pe diagonală

Hainele se calcă mult mai bine și mai ușor cu mișcări de sus în jur, în funcție de modelul și structura țesăturilor.

Evită mișcările circulare, pe diagonală sau de la stânga la dreapta, așa cum calci uneori cearșafurile. Hainele delicate se calcă întotdeauna după tiparul materialului.