Înălbitorul de rufe sau clorul, cum mai este cunoscut, are o concentrație ridicată de hipoclorit de sodiu care atacă pielea și căile respiratorii.

De aceea, este foarte important să porți mănuși de protecție și mască pe față, mai ales dacă ești sensibilă, și să deschizi fereastra larg când îl folosești.

Și ține cont de faptul că înălbitorul de rufe trebuie întotdeauna diluat cu apă înainte de folosire.

Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îl folosești corect și să nu îți distrugi hainele pe care vrei să le albești sau să le dezinfectezi.

Cum să folosești înălbitorul de rufe fără riscuri

1. Testează mai întâi

Nu folosi niciodată înălbitorul de rufe fără să testezi mai întâi pe o bucată care nu este vizibilă, să fii sigură că nu se decolorează. Apoi diluează o parte de înălbitor cu două părți apă și testează folosind o dischetă de vată. Așteaptă ca pata să se usuce și vezi dacă materialul s-a îngălbenit sau s-a decolorat. În general, clorul îngălbenește textilele sintetice și nu este bine să îl folosești decât pentru fibre naturale, precum bumbacul, lâna sau mătasea.

2. Nu combina înălbitorul cu alți detergenți care conțin clor sau oxigen activ

Ai grijă să citești etichetele produselor de curățat sau de spălat și să nu folosești un alt detergent care conține clor, dacă adaugi înălbitor. Reacția chimică distruge țesăturile, dar poate fi periculoasă și pentru plămânii tăi.

3. Diluează de fiecare dată

Clorul nu trebuie niciodată turnat direct pe petele de pe haine. Mai întâi trebuie diluat cu două părți de apă și testat. Dacă îl folosești concentrat riști să îți distrugi hainele, să le decolorezi și chiar să se rupă în zona unde este folosit.

4. Folosește apă fierbinte

Dacă vrei să obții haine de un alb imaculat, combină înălbitorul cu apă fierbinte. Clorul este mult mai eficient în apa caldă decât în apă rece, da rai grijă să îl folosești doar pentru rufe albe și din materiale naturale.

5. Păstrează înălbitorul de rufe în condiții optime

Ține cont de faptul că înălbitorul sau clorul este sensibil la lumină și la căldură. De aceea, se vinde doar în sticle de plastic opace. Chiar dacă sticla este sau nu desfăcută, clorul își pierde din puterea de înălbire după 3 sau 6 luni, în funcție de concentrație. Nu ”se strică”, dar nu va mai fi la fel de eficient când vrei să albești sau să dezinfectezi rufele. De aceea, este mai bine să cumperi o cantitate mică de fiecare dată.

sursa foto: 123rf.com