CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

De ce se culeg gutuile toamna târziu

Aceste fructe aurii și deosebit de parfumate se culeg spre sfârșitul lunii octombrie sau chiar în luna noiembrie, dacă a fost o toamnă lungă și caldă precum cea de anul acesta.

Pentru a fi sigură că le culegi la momentul potrivit, trebuie să verifici puful. Dacă este un puf tare, bine prins de coajă, gutuia nu este bine coaptă. Dacă puful se desprinde ușor, atunci gutuile sunt bine coapte și trebuie culese.

Ai grijă cum rupi gutuile din pom

Gutuile cu codițe puternice, care nu se rup ușor nici când sunt bine coapte. Trebuie să le tai sau să le desprinzi cu mare grijă de pe ramurile pomului.

Ai grijă să nu rupi vârful ramurilor, când culegi gutuile, deoarece la vârfuri sunt deja formați mugurii florali de anul viitor. Dacă rupi ramurile, în anul următor nu vei mai avea fructe.

Curiozități despre gutui. Cât timp pot fi păstrate

Gutuile sunt înrudite cu merele și pot fi păstrate la rece, peste iarnă, la fel de mult precum merele. Condiția este să fie fructe sănătoase și coapte suficient de bine.

Gutuile poți fi ținute 2 sau 3 luni într-o cămară răcoroasă și ușor umedă, învelite individual în hârtie cerată. Ai grijă să nu le pui lângă mere, pentru că se vor strica mai repede, din cauza etilenei pe care o emană merele. Și ține minte acest truc, una dintre cele mai utile curiozități despre gutui.

Gutuile rezistă la rece până în lunile ianuarie sau februarie, dar la primele pete mici și cafenii trebuie curățate și preparate termic.

Gutuile au ”inventat” cuvântul ”marmeladă”

Rădăcina sau originea cuvântului marmeladă se datorează gutuilor, deoarece aceste fructe sunt numite marmelo în limba portugheză. Iar la începuturile ei, marmelada era făcută numai din gutui, deoarece ele au un procent ridicat de pectină și alți gelifianți naturali care fac marmelada să aibă consistența unei gelatine.

Eva ar fi mușcat de fapt… dintr-o gutuie

Merele, așa cum le știm noi azi, nu existau în vremurile biblice și cu atât mai puțin în Grădina Edenului, dacă luăm în calcul că aceasta se afla undeva în câmpiile fertile din Asia Mică. Mulți cercetători spun că merele nu erau cunoscute nici în Antichitate, aceste fructe suculente și dulci apărând în ultimele secole drept urmare a selecției controlate.

Eva probabil a mușcat dintr-o gutuie aurie și foarte tentantă prin parfumul ei deosebit. De asemenea, merele de aur din grădina Hesperidelor, pe care Paris le-a furat pentru Afrodita, erau și ele tot gutui. De altfel, în Antichitatea elenă, gutuile erau considerate fructe ale dragostei și fertilității și se ofereau drept dar la nuntă mireselor.