Cumpără cantități mici de fructe, dacă știi că nu le poți consuma prea repede. Fructele de vară se strică repede, chiar dacă sunt ținute la rece. În cazul fructelor crude, este recomandat să fie păstrate la temperatura camerei, în pungi de hârtie sau în boluri cu găuri, să fie bine aerisite și să se coacă. Temperatura ambientală ajută la continuarea procesului de coacere și de colorare a fructelor. Spre exemplu, kiwi, avocado, nectarinele, piersicile, perele și prunele se lasă la temperatura camerei să se mai coacă, dacă sunt crude, și apoi se depozitează în frigider în cutii de carton perforate sau în boluri de sticlă.

Fructele zemoase se strică cel mai repede

Fructele roșii de vară precum căpșunele, zmeura sau cireșele și vișinele se strică destul de repede. Trebuie păstrate la frigider 3 sau 4 zile și consumate cât mai repede. Deoarece sunt fructe zemoase, cel mai bine este să le ții în boluri de sticlă sau de plastic, descoperite, dar în cantități mici, ca să nu se strivească fructele aflate pe fundul vasului. Dacă ai o cantitate mai mare de jumătate de kilogram, ar fi indicat să le depozitezi în mai multe cutii. Cireșele și vișinele, spre exemplu, rezistă mai bine dacă sunt așezate în straturi separate între ele cu frunze proaspete culese din pom sau cu hârtie cerată. Dacă vrei să le congelezi, este bine să le scoți sâmburii cu grijă, să le lași câteva ore la scurs, apoi să le bagi în pungi de plastic la congelator. Le poți folosi mai târziu la prăjituri și checuri cu fructe. Murele sunt deosebit de delicate, pot fi păstrate doar o zi în frigider, aranjate într-un singur strat pe o farfurie întinsă.

Fructele de pădure sunt mai rezistente

Coacăzele pot fi păstrate la rece timp de o săptămână, iar afinele bat recordul și pot rezista aproape o lună. Fructele de pădure negre au coaja mai groasă și fac față mai bine temperaturii scăzute, umezelii și mucegaiului. Dar trebuie depozitate în cutii de mici dimensiuni, eventual prevăzute cu găuri de aerisire sau în ambalajul original, așa cum le-ai achiziționat din magazine.

Ce fructe pot fi păstrate unele lângă altele

Se știe că, dacă vrei ca bananele să se coacă mai repede, trebuie să le ții aproape de mere. Acestea din urmă emană un gaz, numit etilenă, când se coc și afectează și fructele din jur. Astfel, că, lângă mere, ar fi bine să depozitezi întotdeauna fructele cu coaja groasă. Dar cireșele, caisele, piersicile sau prunele trebuie ținute departe de mere în frigider.

sursa foto: Flickr.com