Se apropie Sărbătorile, mesele bogate de Crăciun și de Revelion, și toții am vrea o friptură bine făcută și aromată. Nu vor lipsi de pe masă mușchiul de porc bine împănat sau pieptul de curcan suculent și gustos.

Dar este important să știi ce fel de marinată se potrivește pentru fiecare tip de carne și cât timp trebuie gătită în cuptor.

Cu o marinată gustoasă faci friptura aleasă!

Lămâia, condimentele aromatice, vinul, oțetul sau uleiul sunt cele mai bune ingrediente pentru o friptură suculentă. Carnea de porc, de pui sau de vită se gătește mai ușor și iese mai gustoasă dacă o ții la marinat cu câteva ore înainte de preparare.

Folosește vin roșu sau bere pentru carnea de vită sau de porc, vin alb sau iaurt pentru carnea de pasăre. Pentru baza marinatei se folosesc oțetul și uleiul.

Adaugă ierburi aromatice, piper sau alte condimente potrivite pentru fiecare tip de carne pentru a îmbogăți gustul fripturii.

Dacă o pregătești la grătar, stropește carnea cu zeamă proaspătă de lămâie și las-o să stea câteva minute la temperatura camerei, să se frăgezească. Apoi adaugă celelalte condimente.

Temperatura ideală pentru o friptură bine făcută

Înainte de a găti orice carne, aceasta trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a se coace uniform. În timpul coacerii, este bine ca focul să fie la temperatură medie.

Numai carnea la grătar se frige la foc iute, dacă vrei să obții o crustă crocantă.

Ca să știi când este gătită suficient de bine, folosește un termometru special, care îți arată temperatura din interiorul bucăților de carne.

Iată și valorile recomandate de bucătarii specialiști:

Carnea de miel, vită și vițel:

Se coace la 220°C timp de 30 de minute, apoi se reduce focul sau temperatura din cuptor la 160° și se mai coace 30 – 40 de minute pentru fiecare kilogram.

Devine suculentă la 60°C

Iese bine făcută la 75 – 80°C

Carnea de porc:

Se coace la 220°C timp de 30 de minute, apoi se reduce focul sau temperatura din cuptor la 160° și se mai coace 50 de minute pentru fiecare kilogram.

Devine suculentă la 75°C

Iese bine făcută la 80 – 85°C

Carnea de pui

Se rumenește carnea timp de 20 de minute la 210°, apoi se coace la 170° timp de 50 până la 70 de minute în funcție de mărimea păsării.

Devine sculentă la 70°C

Iese bine făcută la 75 – 80°C.