Cine vrea peruși sănătoși, trebuie să țină cont de fiecare detaliu, de la calitatea hranei, la curățenia din colivie și apa proaspătă zi de zi.

Perușii sunt cei mai răspândiți papagali de colivie și nu doar pentru că sunt ieftini. Acești papagali micuți au un penaj deosebit, în culori variate, sunt drăgălași, voioși și ciripesc aproape toată ziua. Dacă ai peruși sănătoși, ei se simt ocrotiți lângă stăpânii lor și va fi o încântare să îți petreci timpul cu ei.

Iată câteva sfaturi esențiale pentru îngrijirea lor, iar pe lângă acestea nu uita să le oferi multă dragoste. Stai de vorbă cu ei, fă-ți timp să îi dresezi să vină pe mâna ta și joacă-te cu ei.

Nu îi ține niciodată închiși, pentru că au nevoie de zbor, și nu îi deranja când vor să doarmă, pentru că odihna și liniștea sunt importante și ele pentru sănătatea lor.

Hrana și apa, mereu proaspete pentru peruși sănătoși

În fiecare dimineață, cutiile cu semințe trebuie controlate, să nu fie mai multe coji decât boabe bune. Resturile de legume și fructe trebuie spălate și puse bucățele proaspete.

De asemenea, recipientele pentru apă trebuie spălate cu apă fierbinte în fiecare dimineață și dezinfectate din când în când cu alcool sanitar. În timpul zilei, pe fundul adăpătorului se depun diverse impurităţi şi bacteriile se înmulţesc, astfel că recipientul trebuie spălat zilnic, iar apa schimbată chiar de două ori pe zi în timpul verii.

Se recomandă apă minerală plată, cu conţinut scăzut de sare. Ferește-te de apa de la robinet, care este plină de clor şi reziduuri de pe ţevi.

Curățenia coliviei, esențială pentru sănătatea lor

Căsuța în care dorm și mănâncă trebuie să fie mereu curată. De aceea, este important să cumperi o colivie cu tăviță detașabilă și să o speli cât mai des. Dacă te ajută, pune pe fundul coliviei hârtie igienică sau ziare, să colectezi mai ușor mizeria.

Și spală colivia cel puțin o dată pe săptămână, după ce o dezinfectezi cu puțin alcool sanitar. Perușii ronțăie zăbrelele coliviei și se pot îmbolnăvi ușor, dacă nu este curată. Nu uita să te speli bine pe mâini după ce cureți colivia.

Zborul și mișcarea, importante pentru peruși fericiți

Micuții papagali sunt păsări de colivie, dar nu trebuie ținuți închiși. Găinațul lor nu miroase și nu pătează, poate fi curățat cu puțină apă și spirt de pe orice material, de pe canapea sau parchet. Mizeria nu este un motiv să îi ții închiși.

În al doilea rând, chiar dacă sunt liberi prin casă, perușii vor petrece cel mai mult timp pe colivie, pentru că sunt atasați de căsuța lor. Alături, poți face un spațiu de joacă din crenguțe de pomi fructiferi bine spălate și jucării.

Vor face rar mizerie prin casă, dar vor avea șansa să zboare și să facă mișcare, ceea ce este important pentru tonusul și pentru sănătatea lor.