Câinele tău se teme de străini din diverse motive. Un câine brutalizat de oameni înainte să fie adoptat, un câine care a fost alungat sau bătut, se va teme întotdeauna de oameni, chiar dacă le va acorda un strop de încredere celor care par mai blânzi. Iar un câine care a fost ținut departe de oameni de când era pui este firesc să se teamă de străini.

De asemenea, studiile au arătat că micuțele patrupede se tem mai mult de bărbați, decât de femei. În primul rând, pentru că bărbații au o statură impunătoare, au vocea mai groasă și au tendința să se apropie de câini ca să se joace și să îi provoace, de multe ori cu gesturi bruște, pe care animalele le interpretează drept gesturi de dominație și de amenințare.

Dacă ai aceste probleme cu prietenul tău blănos, iată ce sfaturi ne dau specialiștii.

Ce fel de oameni îl sperie pe câine

Analizează cu atenție de cine se teme de fapt câinele tău. Poate fi vorba numai de bărbații cu barbă, poate fi vorba de adolescenții care țipă și aleargă în jurul lui sau poate fi vorba de străinii care poartă ochelari. Întotdeauna există niște atribute comune și le poți descoperi în câteva zile, analizând comportamentul câinelui în parc și pe stradă.

După ce ai descoperit care este cauza fricii lui, este mult mai ușor să o tratezi.

Primul pas, apelează la prieteni

În cazul în care câinele tău se teme de străini dacă aceștia poartă ochelari, spre exemplu, apelează la un prieten pe care câinele nu îl cunoaște încă. Roagă-l să vină la întâlnire cu voi, să poarte niște ochelari și dă-i câteva bucățele din hrana preferată de câine.

Prietenul respectiv nu trebuie să îl bage în seamă pe câine, să nu vorbească, să nu se apropie de el, să nu îl mângâie. Câinele va încerca el singur, după ce se va acomoda cu prezența lui, să se apropie de el. Atunci, prietenul tău îi poate da o gustare, dar fără să încerce să îl atingă. Treptat, pe măsură ce capătă încredere, prietenul tău trebuie să îi vorbească, să se uite în ochii lui câte puțin și mai târziu să îl mângâie pe cap, după ce îi mai dă câteva gustărele.

Joacă puțin teatru, când câinele tău se teme de străini

Încearcă să îți schimbi înfățișarea. Pune-ți ochelari de soare, o șapcă, ia un baston în mână, adaugă ceva la ținuta ta cu care micul patruped nu este obișnuit.

Apropie-te de el cu gesturi calme, vorbește-i și dă-i ceva bun. El va învăța astfel că șapca nu este sperietoare și că nu are de ce să se teamă de ea sau de ochelarii tăi.

Reabilitarea necesită timp și idei ingenioase, de aceea trebuie să ai răbdare. Dacă, totuși, problema câinelui este profundă și pur și simplu intră în panică la vederea unor străini care se apropie de el, este bine să ceri sprijinul unui specialist în comportamentul canin.

sursa foto: 123rf.com