Înmulțirea tufelor și îngrijirea lor după înflorire se numără printre secretele bujorilor cunoscute îndeosebi de cultivatorii pasionați.

Se știe că, dacă nu înmulțești bujorii în mod corect, timp de doi sau trei ani aceștia nu mai înfloresc. Dar iată care sunt etapele corecte de înmulțire.

Secretele bujorilor: înmulțirea tufelor fără pauză de înflorire

Bujorii sunt sensibili și dacă sunt deranjați în perioada nepotrivită a anului nu vor mai face flori timp de doi sau chiar trei ani.

Cea mai simplă metodă de înmulțire este prin divizarea tufelor, dar acest lucru nu trebuie făcut niciodată primăvara. Tufele se despart în lunile august – septembrie, după ce se ofilesc frunzele și tulpinile.

Plantele se scot cu sapa cu mare grijă să nu tai rădăcinile și se aleg numai tufe bătrâne de cel puțin 5 ani.

Se despart tufele astfel încât fiecare să aibă cel puțin 4 – 5 muguri rozalii.

Se plantează tufele astfel încât mugurii să rămână cu un centimetru deasupra solului, iar toamna târziu se acoperă cu pământ și îngrășământ bine mărunțit.

Când se plantează tufele, unul dintre secretele bujorilor este adăugarea de superfosfat în sol, alături de o lopată de gunoi de pasăre vechi și bine mărunțit.

Așa nu! Greșeli pe care trebuie să le eviți

Nu uda niciodată bobocii și florile de bujor când uzi plantele, fie că folosești furtunul sau o stropitoare. Apa scurtează viața florilor și se ofilesc mai repede.

Nu tăia tulpinile și frunzele imediat după ce s-au ofilit florile. Frunzele hrănesc peste vară rizomii plantelor și contribuie la apariția mugurilor florali de anul viitor.

Nu muta tufele de bujori primăvara. Înmulțirea tufelor se face în lunile august și septembrie, după ce s-au ofilit frunzele, iar tulpinile încep să se îngălbenească.

sursa foto: 123rf.com