De unde vine obiceiul de a pune ulei când fierbi pastele? Cu siguranță, el a fost învățat de la gospodinele din Italia, dar rolul lui și modul în care trebuie folosit s-a pierdut.

Mulți români adaugă ulei de floarea soarelui când pregătesc pastele, pe motiv că vor fi mai gustoase și nu se mai lipesc între ele la fiert. Nimic mai greșit! Uleiul de floarea soarelui nu schimbă cu nimic gustul pastelor, iar dacă pui prea mult s-ar putea să nu îți mai placă.

Și totuși… la ce este bun un strop de ulei

Este adevărat că unele gospodine din Italia adaugă un strop de ulei în apa pentru paste, dar nu ulei de floarea soarelui, ci ulei de măsline. Și este vorba doar de un strop de ulei, nu mai mult! Rolul acestuia este să împiedice apa să mai facă atât de multă spumă când fierbi pastele.

Cu toate că există acest obicei în Italia, mulți bucătari șefi ne recomandă să evităm să folosim ulei. Cantitatea de apă și sarea sunt importante atunci când fierbi pastele, nu uleiul. Dar poți încerca să pui un strop de ulei de măsline la fiert, să vezi dacă mai face apa spumă sau nu.  

Nu uita, totuși, că spaghetele de calitate nu au nevoie de ulei la fiert, pentru că nu se lipesc. Iar, dacă pui ulei, devin bineînțeles uleioase, neplăcute la gust și nu mai absorb aromele din sosul pe care îl pregătești.

Câtă apă este necesară când fierbi pastele

Nu se pune apă din ochi când fierbi spaghete. Italienii folosesc câte un litru de apă pentru fiecare 100 g de paste. Așa știi sigur că este suficientă apă și că nu se vor lipi între ele. După ce apa ajunge la punctul de fierbere se pune un strop de sare și apoi se adaugă pastele.

Cât timp trebuie să fierbi spaghetele

Pe pachet este trecut de fiecare dată timpul optim de fierbere al pastelor. Pune spaghetele în apa care fierbe și lasă-le 6 sau 8 minute sau cât scrie pe pachet, în funcție de grosimea lor. Este important să nu depășești timpul și să obții paste al dente perfecte. Altfel, vei obține un fel de budincă moale, care nu seamănă nici pe departe cu pastele italienești.

Cum să pregătești sosul perfect

Pentru sosul de paste, fie el cu brânză, fie el cu pastă de roșii, folosește întotdeauna ulei de măsline și ai grijă să nu încingi prea mult cratița. Adaugă ingredientele și condimentele necesare și eventual puțin unt să iasă cât mai cremos. Apoi adaugă pastele în sos și nu invers. Întotdeauna pastele trebuie scurse de apă și puse peste sosul cald din tigaie. Se amestecă bine, la foc mic, și se adaugă alte condimente pentru gust, bucăți mici de legume sau de carne gătite anterior pe grătar sau la tigaie.

Alte sfaturi utile:

  • Nu combina mai multe tipuri de spaghete, pentru că ele au timpul lor de fierbere în funcție de grosime;
  • Amestecă spaghetele doar după ce s-au înmuiat bine, niciodată înainte;
  • Spaghetele de calitate nu se clătesc niciodată cu apă rece, se lasă doar la scurs într-o sită mare;
  • Spaghetele sau tagliatelele se pun imediat în sos, nu se lasă în sită pentru că se lipesc între ele;
  • Spaghetele fierte rămase se stropesc cu ulei de măsline și se țin la frigider până a doua zi când pot fi reîncălzite cu o lingură de apă în cuptorul cu microunde.

Foto: Pexels/Klaus Nielsen